10 nutritivno bogatih namirnica

Nije sve zdravlje u hrani, ali ako iz nje možemo dobiti maksimum zdravlja, nutritivno bogate namirnice nam u tome mogu pomoći. Za vas smo izvršili pretragu i sastavili popis 10 nutritivno bogatih namirnica, koje su ujedno i jaaako ukusne. Pa krenimo:

Losos

Svi smo već mnogo puta čuli da ribu treba jesti barem 2-3 puta tjedno jer je bogata nutrijentima, ali losos je na prvome mjestu kada su u pitanju omega-3 masne kiseline. No, ne samo to – sadrži i bjelančevine, magnezij, selen i vitamin B2. Tko ga ne voli pečenog, može posegnuti za dimljenim.

Kelj

Kelj je heroj povrća – njegovi veliki zeleni listovi koje djeca ne vole sadrže vitamine C i A, kalcij, magnezij i kalij te pregršt vlakana. Zakamuflirajte ga bar miksanog u nekoj juhi ili popečcima, i to svaki tjedan!

Morske alge

Alge nisu nešto što obično kupujete kad idete na plac, ali i nisu više tako nedostupne kao nekada. Posebno se valja potruditi pronaći ih kada shvatite da su obilatije nutrijentima nego neko kopneno povrće – sadrže željezo, magnan, magnezij, kalcij… Ako ne znate kako biste ih pripremili, uvijek možete otići u suši-bar.

Češnjak

Da, od češnjaka ćete smrduckati, ali samo kratko. U svakom slučaju, malo smrada nije ništa kad shvatite da češnjak sadrži visoku razinu vitamina C, B1 i B6, a uz minerale kalij i kalcij sadrži i bakar! I selen. I spojeve sumpora. I bori se protiv raka.

Školjke

Vjerujemo da kamenice i dagnje nisu prečesto na vašem jelovniku, ali školjke spadaju u sam vrh nutritivno bogatih namirnica. Konkretno, među najboljim su izvorima vitamina B12 koji postoje. Tu su i vitamin C, čitava obitelj vitamina B, kalij, selen i željezo.

Krumpir

Dobri stari krumpir neće vas ni ovaj put iznevjeriti. Slobodno ga nastavite često konzumirati (najbolje kuhanog, recimo u salati) jer je bogat škrobom, kalijem, magnezijem, željezom i bakrom, a ujedno dobro zasiti.

Jetra

Jetra možda i nije tako popularna kao nekad (i cijena u supermarketima to govori), ali ona je prepuna vitaminima B-kategorije te sadrži mnogo bakra, fosfora, cinka i željeza. Usput rečeno, to su sve elementi koji grade i lijepu kožu, kosu i nokte. 😉

Sardine

Vrlo jeftina i lako dostupna hrana koju je lako i pohraniti, pa slobodno imajte uvijek zalihe konzervi sardina ako vam svježa nije dostupna. Razlog: omega-3 masne kiseline i mala količina gotovo svih hranjivih tvari koje su vam dnevno potrebne.

Bobičasto voće

Borovnice, kupine, brusnice, aronija… Mogli bismo nabrajati u nedogled. Bobičasto voće crvene, ljubičaste i crne boje moralo bi se naći redovito na vašem jelovniku.

Leave a Comment