13 namirnica bogatih vitaminom B12

Bez ovog vitamina naš mozak ne može dobro da radi, san nam je poremećen, a sinteza DNK onemogućena. Otkrijte namirnice bogate vitaminom B12

Vitamin B12 je neophodan za sintezu DNK, učestvuje u formiranju crvenih krvnih zrnaca, podržava funkcionisanje nervnog sistema i pomaže u normalizaciji metabolizma. Ali nedostatak ovog vitamina može dovesti do anemije, poremećaja gastrointestinalnog trakta i neuroloških poremećaja koje karakteriše neuspeh u prenosu impulsa između neurona.

Simptomi nedostatka vitamina B12

Simptomi nedostatka vitamina B12 uključuju bledožutu kožu, upaljen crveni jezik, senzorne poremećaje uključujući iznenadno peckanje, iglice, zamagljen vid, promene u kretanju i hodu, razdražljivost, promenu načina misli i senzacija, umor, smanjene mentalne sposobnosti, uključujući pamćenje, kao i depresiju. Srećom, izbegavanje  ove nevolje nije tako teško – samo treba da uključite namirnice sa vitaminom B12 svoju dnevnu ishranu.

Zapamtite da je u zimsko doba potrebno posebno pažljivo pratiti zasićenost tela vitaminima. Ovo je ključ za očuvanje zdravlja i borbu protiv sezonskih bolesti. Lekari obično savetuju trudnice i dojilje, pušače i one koji zloupotrebljavaju alkohol kao grupu u riziku od nedostatka B12, ali to nije ograničeno na ove grupe. Test krvi će pomoći da se razjasni dijagnoza, a ako utvrdite da vam zaista nedostaje ovaj vitamin, morate sarađivati sa lekarom.

Namirnice bogate vitaminom B12

Najbolje vreme za unos vitamina B12 je tokom doručka. Ovaj vitamin prisutan je u jajima, a ona su idealan doručak. Jaja su izvor brojnih korisnih elemenata, uključujući proteine, kalcijum, fosfor, vitamine A, K, E i B12. Oni mogu da podrže zdrav nivo holesterola, ojačaju kosti i mišiće, pa čak i pomognu gubitak težine. Istovremeno, sa stanovišta zasićenja tela korisnim hranljivim materijama, način pripreme, bilo da je kuvano jaje, poširano jaje, omlet ili prženo jaje, nije bitan. Ovde se možete fokusirati na sopstveni ukus i odabrati bilo koji recept koji sadrži cela jaja.

Postoje i druge namirnice bogate B12: obogaćene žitarice (pročitajte sastojke i među hranljivim materijama potražite B12), nemasno mleko, jogurt i sir. Ako ne pijete kravlje mleko, izaberite obogaćeno sojino mleko. Dakle, ako ne volite jaja ili ste umorni od njih, imate dosta izbora.

Takođe, potražite govedinu, piletinu, džigericu, školjke (prvenstveno ostrige) i ribu. Najbolji su pastrmka, losos, tunjevina i haringa – ove ribe su baš bogate vitaminom B12. Ovaj element je mnogo ređi u biljnoj hrani, pa se nedostatak B12 ponekad javlja uz neuravnoteženu vegetarijansku ishranu. Međutim, ako ste vegan, ovaj vitamin možete dobiti iz šitake pečuraka i morskih algi.

Inače, važno je izračunati tačnu količinu navedenih proizvoda. Tako se dnevna doza B12 nalazi u 100 g ementalskog sira, 70 g goveđeg ili 20 g teleće džigerice (sadržaj u svinjskoj jetri je tri puta manji). Sve ove namirnice bogate vitaminom B12 smatraju se dobrim za san i za rad mozga.

Leave a Comment