3 ZNAKA U USTIMA KOJA UPUĆUJU NA DIJABETES: Obratite posebnu pažnju na jezik i desni

Vaša usta mogu sakriti važne tragove o vašem cjelokupnom zdravlju, a ovi znakovi upućuju na rizik od dijabetesa.

Dr. Vivian Rocknian, stomatolog s Beverly Hillsa u Kaliforniji, otkrila je da naša usta mogu puno toga otkriti o našem zdravlju. Jedan od zdravstvenih problema koji bi mogao imati simptome u usnoj šupljini je dijabetes. Dr. Roknian iznijela je tri znaka koji mogu ukazivati ​​na to da razina šećera u organizmu nije u granicama normale. 

Ispucani jezik

Prvi znak upozorenja može se pojaviti na vašem jeziku u obliku pukotina, objasnila je.

‘Pacijent se žali da je stalno žedan, a kad mu pogledate jezik vide se pukotine’, opisuje liječnica.

Konstantna žeđ

Možda jedan od najpoznatijih simptoma dijabetesa je polidipsija. Ako ste jako žedni unatoč tome što pijete puno tekućine ‘cijelo vrijeme’, trebali biste provjeriti razinu šećera u krvi’, tvrdi dr. Roknian.

Iako će svatko s vremena na vrijeme biti žedan, ako osjećate žeđ cijelo vrijeme ili ako je vaša žeđ jača nego inače i traje čak i nakon što popijete vodu, to bi mogao biti znak niske razine šećera u krvi. Ovaj simptom često prati privremena ili dugotrajna suha usta.

Crvene desni

Posljednji znak koji se može vidjeti u ustima su crvene desni. Dr. Roknian je objasnila da mogu početi čak i krvariti kada ih dodirnete.

Ona preporučuje da pacijenti sa sumnjom na dijabetes poduzmu test koji mjeri njihovu prosječnu razinu šećera u krvi u posljednja tri mjeseca, prenosi Kurir.

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), drugi ključni simptomi dijabetesa su:

• Uriniranje češće nego inače (osobito noću)

• Osjećaj jakog umora

• Mršavljenje i gubitak mišićne mase

• Svrbež u intimnoj regiji

• Zamagljen vid

Zdravstvena služba napominje da se dijabetes tipa 1 može brzo razviti jer mnogi ljudi mogu imati dijabetes tipa 2 godinama, a da to ne znaju, budući da su rani simptomi obično općeniti.

Leave a Comment