4 zlatna savjeta za zdravlje crijeva: Ova dijeta je broj 1, a liječnik kaže da su ove namirnice obavezne

Zdrava crijeva put su do zdravog tijela.

Zdrava crijeva mogu ojačati naš imunološki sustav, podržati središnji živčani sustav, kontrolirati šećer u krvi, pa čak i regulirati raspoloženje. Na mikrobiom crijeva uvelike utječe ono što jedemo. Poznati liječnik Michael Moseley kaže da se u našem želucu nalazi niz bakterija koje on naziva ‘kišnom šumom našeg tijela‘.

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi vaša crijeva ostala zdrava. Prema dr. Mosleyu, trebali bismo se usredotočiti na četiri stvari, ističe Mirror.

Mediteranska prehrana

Dr. Moseley veliki je zagovornik mediteranske prehrane za koju se pokazalo da ne samo da potiče mršavljenje, već i smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

To je zato što mediteranska prehrana obično ima više vlakana, što povećava količinu korisnih bakterija u crijevima. Prehrana uključuje obilje svježeg povrća, voća, graha, kvalitetnih proteina i zdravih masnoća poput maslinovog ulja.

 

Jedite više vlakana

Dr. Mosley preporučuje unos 30 grama vlakana dnevno. To ne samo da će vam pomoći da ostanete siti, već će vam stabilizirati šećer u krvi. To je zato što određene crijevne bakterije probavljaju vlakna, što povećava crijevnu mikrobiotu.

Usredotočite se na raznolikost

Prema dr. Mosleyu, dodavanje povrća bez škroba, zdravih masnoća, mesa i mahunarki vašoj prehrani dobro je za zdravlje crijeva. Čak i ako ne slijedite mediteransku prehranu, dobro je u prehranu uključiti biljke, zdrave masti i izvore proteina.

Dodajte prebiotike i probiotike u svoju prehranu

Europsko vijeće za informacije o hrani reklo je da su ‘crijeva kao vrt’i da su ‘probiotici sjeme koje posadite, dok su prebiotici gnojivo koje im pomaže da rastu‘. Oba se mogu pronaći u hrani poput luka, češnjaka, poriluka i šparoga ili uzimanjem dodataka prehrani.

Leave a Comment