5 skrivenih oboljenja zbog kojih postajete deblji

Zdravo se hranite, fizički ste aktivni, ali se i dalje čini da se ne možete riješiti suvišnih kilograma? Bilo bi mudro da se testirate na sljedećih pet, skrivenih (ali izlječivih) krivaca.

Hipotireoza

Štitna žlijezda igra veliku ulogu u regulisanju metabolizma. Ukoliko ona luči previše hormona, zbog toga možete izgubiti težinu (međutim, istovremeno može doći i do neželjenih efekata, kao što su anksioznost i lupanje srca). Ukoliko štitna žlijezda luči premalo hormona, to može doprinijeti debljanju, kao i pojavi suhe kože i osjećaju tromosti.

Sindrom policističnih jajnika

Ako imate problema sa održavanjem tjelesne težine, možda je riječ o sindromu policističnih jajnika. Ovaj česti poemećaj, kojeg karakterišu ciste na jajnicima i visok nivo muškog hormona androgena, može izazvati i probleme sa plodnošću. Iako je ovaj poremećaj još uvijek pomalo misterija, doktori vjeruju da on utiče na hormonsku neravnotežu, usljed čega može potaknuti i debljanje.

Kušingov sindrom

Kada ste pod stresom, vaše nadbubrežne žlijezde proizvode hormon kortizol. Ukoliko imate Kušingov sindrom, hipofiza šalje signal nadbubrežnim žlijezdama da luče previše kortizola, koji se na kraju pretvara u mast i najčešće skladišti u području iznad struka.

Insulinska rezistencija

Ukratko, insulin je hormon koji se skladišti kao masti; ako je vaše tijelo otporno na njega, dolazi do njegove prevelike proizvodnje i debljanja. Jednostavan test krvi može utvrditi da li imate insulinsku rezistenciju. Ukoliko je imate, doktor će vjerovatno predložiti promjene u ishrani, kao što su izbacivanje šećera, ugljenih hidrata i prerađenih namirnica.

Depresija i anksioznost

Ova dva oboljenja idu ruku pod ruku te veliki broj žena pati od jednog ili drugog. Kako znati da li su nivo anksioznosti i depresije van kontrole? Debljanje je jedan od znakova. Depresija može dovesti do neaktivnosti i kompulsivnog unošenja hrane u organizam. Anksioznost može dovesti do nesanice, a nedostatak sna, tokom vremena, može uzrokovati debljanje.

 

Izvor: minimagazin

Leave a Comment