7 zdravstvenih blagodati hurmi (datulja)

Hurme – datulje su dugoživuća kultura iz porodice palmi (Arecacea, prije Palmae). Potječu iz područja Irana. Ovisno o upotrebi plodovi se beru mekani, polusuhi i suhi, što djeluje na udio šećera koji sadržavaju. Smatra se da su se palme datulja uzgajale već prije osam hiljada godina. Zbog svog dekorativnog izgleda česte su u vrtovima Mediterana.

Hurme – datulje imaju širok spektar zdravstvenih dobrobiti zbog kojih se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

Poznati nutricionistički časopis International Journal of Food Sciences and Nutrition donosi znanstvenu studiju koja se bavila proučavanjem određenih sastojaka datulja. Osim što sadrže visok postotak ugljikohidrata koji našem tijelu osiguravaju potrebnu energiju, datulje imaju zavidan raspon dijetalnih vlakana, minerala, proteina i vitamina.

Studija također potvrđuje da datulje imaju značajan izvor oleinske kiseline u svojem sjemenu, a sadrže i elementarni fluor koji je koristan za zaštitu zuba od propadanja.

Znanstvena studija objavljena 2010. godine u poznatom časopisu Journal of Applied Sciences Research donosi saznanja o proteinskom sadržaju datulja koji doseže čak do 23 vrste aminokiselina od kojih neke nisu prisutne niti u najpopularnijim plodovima (npr. narančama, jabukama i bananama), a zahvaljujući određenoj razini pektina, datulje definitivno imaju brojne zdravstvene prednosti.

Nadalje, vitamini su u datuljama prisutni u malim količinama. Datulje sadrže lutein i zeaksantin, tzv. vitamine na oči. Lutein i zeaksantin se ubrajaju u skupinu karotenoida.

Djeluju kao antioksidansi koji štite retinu (mrežnicu oka) od mogućih oštećenja izazvanih svjetlom. Studija objavljena 2007. ukazuje da je manje vjerojatno da će makula oka degenerirati kako ljudi stare ako su konzumirali namirnice bogate ovim tvarima.

1. Hrana za mozak

Hurme/Datulje sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao ”hrana za mozak”. Upravo zbog toga se datulje preporučuju u prehrani osoba koje se bave intelektualnim radom. Datulje mozgu i mišićima brzo daju potrebnu energiju s obzirom na to da sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza.

Datulje sadrže elementarni hlor, koji se koristi u zaštiti zuba od propadanja. Zrela datulja sadrži vitamine A, C, B1, B2 i niacin. Datulja je izvrstan izvor natrija, magnezija, kalcija i željeza.

2. Sadrže željezo

Hurme su bogat izvor željeza. Njihova svakodnevna konzumacija je odlična preventiva protiv anemije, ali i terapija onima kojima nedostaje zaliha željeza. 100 grama datulja sadrži oko 10% preporučene dnevne vrijednosti željeza.

3. “Zdravi slatkiš”

Prirodni šećer koji se nalazi u datuljama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi.

Dovoljno je pojesti 2 ili 3 hurme/datulje i više nećete imati želju za čokoladom ili nekim drugim slatkišem, a uživat ćete u nevjerojatno slatkom okusu koji se ne može usporediti s okusom industrijskih slatkiša.

4. Poboljšavaju zdravlje kostiju

Hurme/Datulje su bogate selenom, manganom, bakrom i magnezijem, dakle svim mineralima koji su potrebni za održavanje zdravlja vaših kostiju, jačanje koštane strukture te sprječavanje stanja kao što je osteoporoza.

5. Potiču probavu

Osobe koje imaju problema sa zatvorom, definitivno bi trebale razmisliti o konzumaciji hurmi/datulja obzirom na to da djeluju pogodno na rad probavnog sistema.

Hurme/Datulje sadrže visok postotak vlakana. Osim toga, smanjuju i rizik od raka debelog crijeva. Redoviti korisnici datulja istaknuli su kako su pogodne kada su u pitanju problemi poput hemoroida.

6. Ublažavaju bol

Budući da su bogate magnezijem, hurme/datulje djeluju protuupalno, ublažavaju bolove i smanjuju oticanje.

7. Pomažu kod mršavljenja

Hurme/Datulje se smatraju idealnim namirnicama zato što su bogate hranjivim tvarima. Budući da su bogate vlaknima i zdravim masnim kiselinama, datulje mogu pomoći u detoksikaciji organizma.

Datulje će zbog visokog udjela vlakana poboljšati vašu probavu te je učiniti redovitom – što je ujedno i prvi korak u procesu mršavljenja. Dnevno možete konzumirati između 4 i 6 datulja.

Leave a Comment