Afte – simptomi i liječenje

Afte su ovalne ili okrugle ranice koje se najčešće pojavljuju na pomičnim djelovima sluznice usne šupljine, na jeziku, sluznici obraza ili usana. Nikada se neće pojaviti na tvrdom nepcu i na desnima (gingivi).  Najčešće se pojavljuju kod djece i osoba mlađe starosne grupe.

Manje afte promjera 0,5 cm do 1 cm pojavljuju se pojedinačno ili u manjim grupama, često kao posljedica gastrointestinalnih poremećaja ili akutne infekcije. U početku se na sluznici usne šupljine vidi mala crvena mrlja (makula) promjera 1 do 10 mm. Nakon nekoliko sati se stvara ulceracija sa nekrotičnim dnom iznad kojeg je sivkasta pseudomembrana. Afta izgleda kao bjelkasta okrugla lezija obrubljena uskim i intenzivno crvenim rubom. Središnje područje se sastoji od nekrotičnih stanica , koje kada se uklone, otkrivaju crvenu podlogu.

Hronične recidivirajuće afte obično su veće (promjer veći od 1 cm), učestalo se pojavljuju kroz duže vremensko razdoblje.

Afte se mogu pojaviti i nekoliko puta godišnje. Iako pravi uzrok nije poznat u njihovom nastanku, pojavljivanje bolesti se povezuje sa slabim imunitetom, stresom, anemijom, padom imuniteta, bolestima probavnog sistema (hronični gastritis, ulcerozni kolitis, enterokolitis) te niskim nivoom gvožđa, vitamina B12 ili folne kiseline.

Liječenje afti

Svrab ili peckanje se može osjetiti i nekoliko dana prije samog izbijanja afti. Stoga, ukoliko ste skloni aftama, preporučuje se da se počne sa liječenjem već u ovoj fazi. Afte se uglavnom liječe simptomatski, lokalnom primjenom antiseptika, anestetika  i antiupalnih lijekova. Za liječenje afti najčešće se primjenjuju kortikosteroidne kapi ili masti. Ponekad, ukoliko su afte puno zahvatile, znaju se čak i primjeniti i injekcije kortikosteroida. Kortikosteroidi zaustavljaju upalu i ubrzavaju zarastanje te samim tim smanjuju bol i skraćuju trajanje afti.

Za sprječavanje sekundarne infekcije primjenjuju se antiseptici kao što su klorheksidin ili heksetidin, dok se za ubrzavanje zarastanja mogu primijeniti preparati na bazi vitamina B6 i lizozima. Ukoliko se radi o vrlo bolnim aftama tada se preporučuje primjena lokalnog anestetika u gelu.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za ublažavanje simptoma afti:

  • preporučuje se izbjegavanje krute hrane jer može samo dodatno nadražiti aftu i povećati bol
  • treba biti oprezan kod pranja zuba
  • izbaciti sve kisele i jake napitke poput alkohola i gaziranih pića
  • izbjegavati jake i kisele začine u hrani
  • izbjegavati vruću hranu i napitke
  • neka istraživanja su pokazala da afte mogu nastati i pri primjeni određenih zubnih pasti, pa je preporuka radi preventive promijeniti zubnu pastu koju ste koristili

e-zena.com

Leave a Comment