Ako vas boli grlo, mogu vam pomoći – pečene jabuke

Pečene jabuke-poslastica puna zdravlja: Pomažu kod mršavljenja, ublažavaju zatvor, čiste krvne sudove.

Svako od nas zna o visokoj hranljivoj vrednosti i mnogim prednostima svežih jabuka, ali malo ljudi zna da jabuke, kada su pečene, nisu ništa manje korisne.

Ovaj metod kulinarske obrade omogućava vam da u voću sačuvate mnoge vitamine i minerale, kao i da smanjite njihov sadržaj kalorija i neutrališete druge negativne faktore. Gotovo sve osobe mogu jesti pečeno voće kao hranu, mada, naravno i ovde, postoje neka ograničenja.

Informacije o koristima pečenih jabuka nisu tajna, ali mnogi zanemaruju te informacije, lišavajući se sigurnog izvora vrednih materija. Zbog toga nutricionisti savetuju svima kojima je stalo do sopstvenog zdravlja da dobro obrate pažnju na ovo jelo.

Za šta je pogodna pečena jabuka?

Jedna od prednosti pečenih jabuka je prijatan ukus i jednostavnost pripreme. One mogu uspešno zameniti kalorična slatka iskušenja. Da biste ih pripremili, jednostavno operite celo voće, uklonite mu jezgro, stavite u pleh i držite ih u rerni 10 minuta.

Jabuke možete da pripremite i u mikrotalasnoj , iako će to trajati malo duže – oko 20 minuta. Pored toga, neki stručnjaci veruju da mikrotalasna uništava hranljive sastojke sadržane u jabukama i drugom voću, pa je bolje koristiti je samo za zagrevanje hrane.

Blagodeti pečenih jabuka su nesporne. U njima su vitamini i mikroelementi prisutni u ogromnim količinama: vitamin C, A, K, vitamini grupe B, magnezijum, kalijum, fosfor itd., Kao i pektini, dijetetska vlakna, antioksidansi i drugi. Sve ove supstance iz pečenih jabuka usvojiće se mnogo bolje nego iz svežih jabuka, posebno ako osoba ima problema sa želucem ili crevima.

Spisak korisnih svojstava pečenih jabuka je prilično dugačak. One vrlo dobro čiste krvne sudove od lošeg holesterola i pomažu u održavanju nivoa ove supstance u krvi na prihvatljivom nivou. Pečeno voće optimizuje rad creva i ublažava zatvor i neutrališe proliv.

Koristi od crvenih jabuka

Gotovo su bezopasne za sluzokožu želuca, jer je iritiraju mnogo manje od svežeg voća sa velikom količinom organskih kiselina u sastavu. Međutim, ne bi trebalo jesti pečene jabuke na prazan stomak i u velikim količinama kod gastrointestinalnih bolesti.

Takođe imaju diuretički efekat, uklanjaju toksine iz tela i poboljšavaju opšte stanje. Lekari propisuju dijetu sa pečenim jabukama onima koji žive u jako zagađenim područjima, poput blizine velikih fabrika i pogona.

Pečene jabuke ne samo da deluju protiv bolova u grlu nego su dobre i protiv promuklosti.

Važno je samo da jabuke ne budu vrele, već umereno tople. Prilikom pečenja, u jabukama dolazi do stvaranja posebnih jedinjenja enzima i bioaktivnih materija.

Ove supstance u sluzokoži usta, grla i glasnih žica aktiviraju sposobnosti organizma na samolečenje. A za punjenje jabuka, osim oraha i lešnika, dodajte i med i suvo grožđe, jer su odlični protiv stresa.

Jabuku takođe možete preliti i medom.

Leave a Comment