Aronija – čudo prirode

Aronija (Aronia melanocarpa), bobičasto je voće s jednim od najbogatijih biljnih izvora fenolnih fitokemikalija, uključujući procijanidine i antocijanine. Visok udio, kao i sastav pojedinih fenolnih sastojaka odgovoran je za širok raspon potencijalnih medicinskih i terapeutskih učinaka ove biljke.

Plod aronije ima niske udjele kalorija i masti, ali je bogat izvor vitamina, minerala, antioksidansa i prehrambenih vlakana.

Mnogobrojne epidemiološke studije ukazuju na snažnu povezanost između unosa voća i smanjenja smrtnosti uslijed srčanih oboljenja, tumora i drugih degenerativnih bolesti, odnosno smanjenje ili odgađanje razvoja navedenih bolesti, kao i starenja.

Navedeni učinak danas se pripisuje nazočnosti različitih antioksidanasa, osobito polifenolaPolifenoli su esencijalne molekule za fiziologiju biljaka, budući da su uključene u različite funkcije poput rasta, pigmentacije, rezistencije na patogene i razne druge funkcije. Do danas je poznato približno 8.000 polifenolnih molekula.

Najbrojnija skupina polifenola su flavonoidi, supstance koje najvećim dijelom određuju okus i boju voća i povrća. Njima se u zadnje vrijeme pripisuje sve veće značenje zahvaljujući antioksidativnom kapacitetu. Brojna istraživanja pokazuju snažno antioksidacijsko, antikancerogeno i protuupalno djelovanje flavonoida.

Leave a Comment