Aronija za imunitet – ljekovitost, upotreba, doziranje, nuspojave

Želite li u svoj život unijeti nove okuse, prekrasne boje, a uz to i ojačati imunitet? Isprobajte čudesnu aroniju – najzdraviju biljku na svijetu!

Aronija je nevjerojatno moćno bobičasto voće, prepuno antioksidansa koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, jačanju imunološkog sustava i smanjenju upala. Ali aronija nije samo zdrava, ona je i izrazito ukusna! Svojim jedinstvenim okusom i aromom, aronija će oduševiti vaše okusne pupoljke.

Ima najveće antioksidativno djelovanje među svim bobičastim i orašastim voćem, a njeni listovi i kora se također koriste u ljekovite svrhe. Police Tvornice zdrave hrane popunili su proizvodi od ove čudotvorne biljke. Konzumiranjem 3 do 5dl soka, uživanjem u desertima s pekmezom od aronije, dodavanjem čajne žličice praha u jogurt ili musli te ispijanjem 2dl čaja od aronije svaki dan ojačajte svoj imunitet.

Aronija – najzdravija biljka na svijetu!

Bobice aronije (Aronia melanocarpa) su male, tamne bobice koje su popularne diljem svijeta zbog svog izuzetno vrijednog nutritivnog sastava. Smatraju se jednim od najboljih prirodnih izvora biljnih antioksidansa koji štite stanice od oštećenja i oksidativnog stresa. Činjenica da je aronija, mala bobičasta biljka rodom iz Sjeverne Amerike, otporna na zimu i mraz i da može preživjeti i do -47°C dovoljno govori o snazi ove biljke.

Aronija se stoljećima koristi u narodnoj medicini. Prvi su ju upotrebljavali sjevernoamerički Indijanci za prehlade, probavne i želučane probleme, dijabetes i hipertenziju.

I danas je aronija veoma popularan prirodni lijek. Sadrži visoku koncentraciju antioksidansa, flavonoida i vitamina C, koji pomažu u jačanju imunološkog sustava te pridonose smanjenju upala. Aronija se može konzumirati u različitim oblicima, kao sok, prah ili pekmez, a također se koristi u proizvodnji dodataka prehrani i ljekovitih čajeva.

Aronija – nutritivni profil

Bobice aronije su mali, tamni plodovi koji rastu na grmovima listopadne biljke iz obitelji Rosaceae. Porijeklom su iz Sjeverne Amerike, ali se uzgajaju i u drugim dijelovima svijeta. Plodovi (bobice) imaju iznimno visoku nutritivnu i antioksidativnu vrijednost te se danas uglavnom koriste za izradu sokova, pirea, džemova, želea, sirupa, čajeva i vina. Međutim, dostupne su i svježe, smrznute, sušene i u obliku praha. Bobice aronije imaju malo kalorija, ali su nutritivno izuzetno vrijedne, obiluju vlaknima, vitaminom c i manganom. Samo jedna porcija (28 grama) bobica aronije osigurava sljedeće hranjive tvari:

  • kalorije: 13
  • bjelančevine: .4 grama
  • masti: 0,1 grama
  • ugljikohidrati: 2,7 grama
  • vlakna: 1,5 grama
  • vitamin C: 10% dnevne vrijednosti (DV)
  • mangan: 9% DV
  • vitamin K: 5% DV

Aronija također opskrbljuje organizam folatom, željezom i vitaminima A i E. Osim toga, izvrstan je izvor vrijednih antioksidansa, koji pomažu u zaštiti stanica od potencijalno štetnih molekula koje se nazivaju slobodni radikali. Bobice aronije posebno su bogate antocijaninima koji bobicama daje jedinstvenu tamnoplavu boju.

Budući daje bogata dijetalnim vlaknima, aronija olakšava probavu te poboljšava cirkulaciju hrane kroz crijeva. Vlakna pomažu kod zatvora, grčeva, nadimanja i želudačnih tegoba. Aroniju se direktno povezuje sa smanjenjem rizika od nastanka raka debelog crijeva.

Aronija – zdravlje i ljekovita svojstva

Plodovi aronije imaju protuupalno i antioksidativno djelovanje te su učinkoviti u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Nakupljanje slobodnih radikala može uzrokovati oksidativni stres, što posljedično može dovesti do kroničnih stanja, poput bolesti srca i raka.

Bobice aronije izvrstan su izvor polifenola, skupine antioksidansa koja uključuje fenolne kiseline, antocijane i flavanole. Studije iz epruvete pokazuju da antioksidansi u bobicama aronije mogu inhibirati aktivnost slobodnih radikala. Štoviše, studije iz epruvete povezale su antioksidanse u ovom voću s mnogim drugim impresivnim zdravstvenim dobrobitima, poput smanjenja upale, kao i smanjenog rasta bakterija i stanica raka debelog crijeva.

Ima li aronija antikancerogena svojstva?

Najnovija istraživanja tvrde da aronija može potencijalno zaštiti od raka. Studije iz epruvete i studije na životinjama pokazuju da antocijanini u bobicama aronije mogu zaustaviti rast stanica raka debelog crijeva.

Recentno pretkliničko istraživanje je pokazalo da 50 mg ekstrakta aronije smanjuje rast stanica raka debelog crijeva za 60% nakon 24 sata. Smatra se da je snažno antioksidativno djelovanje antocijana odgovorno za snažan učinak suzbijanja kancerogenih stanica. Slično tome, ekstrakti bobica aronije mogu smanjiti oksidativni stres povezan s rakom dojke. Ipak, treba naglasiti da su trenutna istraživanja ograničena te su potrebna daljnja istraživanja na ljudima kako bi se potvrdila učinkovitost aronije u liječenju raka.

Leave a Comment