Avokado: Zeleno “meso” je sjajan prijatelj ženske ljepote

Avokado, koji potiče iz prašuma srednje i sjeverne Amerike, još su davno kultivirala drevna meksička plemena Maye, a potom i Asteci, koji su mu dali ime “maslac iz šume”. Mekano meso zelenih plodova visokog zimzelenog drveaća Asteci nisu koristili samo za prehranu nego i u kozmetičke svrhe.

Kad bi se biralo najneobičnije voće, nema sumnje da bi se titulom okitio avokado. Naime, dok je sve drugo voće ponajprije sastavljeno od ugljikohidrata, avokado u najvećem postotku čine masti. Upravo zbog svojeg sastava, avokado mnogi smatraju jednom od najzdravijih namirnica na svijetu.

Nutritivnost avokada

Avokado ima najveći udio bjelančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalija, u korisnim količinama sadrži i vitamin C, vitamin B6 i lutein. Kao i maslinovo ulje, avokado ima visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju razinu holesterola u krvi. Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6% masti i 8,5% ugljikohidrata, od kojih 6,7 g dijetalnih vlakana i 0,6 g šećera.

Od minerala, izvrstan je izvor bakra (0,2 mg) i kalija te dobar izvor kalcija (12 mg) i magnezija (30 mg). Od vitamina, dobar je izvor vitamina C (10 mg), a od vitamina B kompleksa izvrstan je izvor pantotenske kiseline (1,4 mg), dobar je izvor riboflavina (0,1 mg), niacina (1,74 mg) i vitamina E (2 mg). Od fitonutrijenata sadrži beta-karoten 62 µg i kombinaciju lutein+zeaksantin 271 µg.

Savjeti 

Naime, avokadom su stari narodni južne Amerike njegovali kosu, štiteći se tako od peruti. Donosimo Vam nekoliko kozmetičkih savjeta:

Za poticanje prokrvljenosti

Za poticanje prokrvljenosti kože pripremite masku od dvije supene kašike zgnječenog mesa zrelog avokada, 1 čajne kašičice jogurta i 1 čajne kašičice meda. Masku nanesite na lice, pustite neka djeluje petnaestak minuta, a potom je isperite mlakom vodom.

Liječenje popucalih kapilara

Protiv popucalih kapilara dobro je upotrijebiti mješavinu ulja avokada i eteričnog ulja limuna. Smiksajte pet-šest kapljica limuna sa supenom kašikom ulja od avokada i svaki dan utrljajte na mjesta gdje su popucali kapilari.

Za liječenje suhe kože

Za njegu suhe kože izmiješajte meso cijelog avokada sa po 1 supenom kašikom piva, jabučnog octa, meda i bademovog ulja. Masku nanesite na lice i nakon 30 minuta isperite mlakom vodom. Suhoj će koži goditi i maska izmiješana od zgnječenog mesa polovice avokada, 1 supene kašike mekog kravljeg sira i 1 čajne kašičice meda. Masku držite na licu dvadesetak minuta, a potom je isperite mlakom vodom.

Krema za ruke

Za njegu ruku pomiješajte meso avokada sa jednim žumancetom i malo limunova soka. Masu nanesite na ruke, obmotajte ih kuhinsjkom folijom, i nakon 20 minuta isperite vodom.

Za vječno mladu kožu

Za podmlađivanje suhe i zrele kože, izmiješajte meso od pola avokada, dvije supene kašike slatkog vrhnja, jednu supenu kašiku mekog kravljeg sira i pola vezice peršuna. Masku nanesite na lice, nakon 15 minuta isperite mlakom vodom.

Napomena: Načet avokado može vrlo brzo oksidirati nakon čega postaje neupotrebljiv. Kako biste to spriječili avokado prelijte sa svježim limunovim sokom koji će ga očuvati i nekoliko dana.

Leave a Comment