BLAGOTVORAN GRM U planici se krije ljekovitost mediteranskoga krša

Arbutus unedo je zimzeleni grm čije se stanište prostire na cijelom Mediteranu. Listovi i sočni plodovi (bojom i veličinom sličnih vrtnim jagodama) koriste se u gastronomske ili medicinske svrhe, ali se korijen i kora koriste i za razne ljekovite pripravke.

Plodovi i listovi ovih biljaka sadrže značajne količine minerala, lako probavljivih šećera, dijetalnih vlakana, vitamina i drugih bioaktivnih jedinjenja. Posebno je poznat po visokom sadržaju vitamina C, jer 50 g ploda ispunjava preporučenu dnevnu dozu za odrasle. Najnovija naučna istraživanja potvrdila su da ekstrakt lista planice sadrži niz specifičnih fitonutrijenata kao što su polifenolna jedinjenja, eterična ulja, terpenoidi, tokoferoli. Od polifenola najzastupljeniji su arbutin, etil galat i katehin, a zbog visokog sadržaja kondenzovanih tanina i katehin galata ima snažno antioksidativno dejstvo i sprečava agregaciju (lepljenje) trombocita i opušta krvne sudove, što zašto djeluje i na prevenciju tromboze, snižavanje krvnog tlaka i opću prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Zbog sadržaja tanina, čaj od listova planice koristi se za dijareju, ali i za upale mokraćnih puteva, upale grla i druge upale, jer etil galat koji sadrži ima antimikrobno dejstvo.

Velike količine sirovog voća (više od 7) mogu izazvati mučninu, omamljenost sličnu pijanosti, povraćanje i proljev, ali to se ne odnosi na termički obrađene magnolije.
Ekstrakt lista planice inhibira rast brojnih štetnih bakterija poput Escherichia coli i Staphylococcus aureus, a također sprječava rast gljivica kao što je Candida albicans
Planika je bogata dijetalnim vlaknima. 100 g voća sadrži 40% dnevnih potreba za vlaknima za muškarce i 60% za žene
U kozmetici se planica koristi kao dodatak kremama protiv prevencije smeđih mrlja, čak i tamnjenja i protiv starenja.
Planika je dobar izvor minerala kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma i natrijuma. Osim bogatog sadržaja vitamina C, sadrži i vitamin E („vitamin mladosti“), koji je prisutan u obliku a-tokoferola i a-tokotrienola, kojih ima najviše u početnoj fazi zrelosti ploda.

Leave a Comment