BOGATSTVO CRNOGORIČNOGA STABLA Ljekoviti sastojci ariša

Evropski ariš  je listopadno drvo četinara sa kojeg se u medicinske svrhe sakupljaju kora, smola, iglice i mladi izdanci.

 

Osim toga, ljekovita gljiva ariš (Polyporus officinalis, lat.) može se naći na starim stablima ariša u visokim planinama srednje i južne Evrope. Ova gljiva sadrži rijetku agaričnu kiselinu za koju je u brojnim kliničkim studijama potvrđeno ljekovito djelovanje kod autoimunih bolesti i raznih infekcija, kao i jačanje organizma nakon kemoterapije i zračenja.

U tradicionalnoj medicini čaj od kore ariša, koji se kuha u vodi, koristi se za smirivanje proljeva i stimulaciju izlučivanja mokraće. U medicinske svrhe koristi se smola ariša od koje se dobija terpentin nazvan “mletački terpentin” (Terebinthina veneta), koji se u narodnoj medicini pomešan sa medom koristi za lečenje žučnih i mokraćnih kamenaca, a spolja za masažu bolnih mesta kod reumatizma. , giht i razne neuralgije, a najbolji je u kombinaciji sa uljima smreke i jele i kamforovim uljem.

U liječenju kašlja koriste se mladi izdanci ariša, kao i eterično ulje venecijanskog terpentina koje se koristi inhalacijom samostalno ili pomiješano s drugim uljima kao što su eukaliptus, bor i slično, koji smiruju upale dišnih puteva.

Uvarak od iglica ariša koristi se za ispiranje kod bolesti usne šupljine, upale desni i lošeg zadaha
Prekomjerne količine ili prečesto masiranje preparatima od ariša mogu uzrokovati oticanje i oštećenje kože s plikovima

Leave a Comment