BOGATSTVO ENERGIJE I LJEKOVITIH SASTOJAKA Pistacije – ukusno i zdravo »zeleno zlato«

Pistacije  koje često nazivaju “zelenim zlatom” zbog bogatog sadržaja energije i ljekovitih sastojaka, poznati su orašasti plodovi za grickanje, ali i za pravljenje raznih slanih i slatkih kulinarskih preparata.

 

Voće je bogat izvor proteina, vlakana i antioksidansa koji su veoma važni u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova, posebno zbog svog uticaja na smanjenje lošeg LDL holesterola. Od proteina posebno je korisna aminokiselina L-arginin koja se u organizmu metabolizira u dušikov (II) oksid, koji sudjeluje u širenju krvnih žila (vazodilatacija) i tako djeluje na snižavanje krvnog tlaka.

Zbog sadržaja antioksidansa luteina i zeaksantina, pistacije su vrlo zdrave za oči jer ovi spojevi štite oči od starosne makularne degeneracije i oštećenja uzrokovanih plavim svjetlom.

.

Pistacije su korisne za probavu i čišćenje organizma jer su bogate dijetalnim vlaknima (100 grama pistacija sadrži 10,3 grama dijetalnih vlakana), koja su prebiotička hrana za bakterije u crijevima, što utiče na bolju probavu i metabolizam.

Pistacije sadrže niz esencijalnih vitamina, minerala i antioksidansa, kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum i vitamine E, B1 i B6, i odličan su izvor energije. Ali njihova kalorijska vrijednost je visoka jer 100 g sadrži čak 540 kalorija, pa treba biti oprezan s količinom.

Preporučena dnevna doza pistacija je približno 30 g, što odgovara 25-30 pistacija.

Pistacije su bogate fosforom, koji poboljšava toleranciju na glukozu (jedna šolja sadrži oko 60 posto preporučene dnevne doze fosfora).

Osušeni pistacije koje se prodaju u prodavnicama uglavnom su začinjene solju, što je štetno za osobe sa visokim krvnim pritiskom ili oboljenjem bubrega.
Ljudi koji su alergični na kikiriki trebaju izbjegavati uzimanje pistacija i derivata

Leave a Comment