Bronhi napitak: Ukusno u borbi protiv kašlja, može se napraviti i sa mentol bombonama…

U zimskom periodu kašalj je zdravstveni problem mnogih ljudi…Kašalj predstavlja automatski, prirodni refleks (bez čovjekove volje) koji pomaže da se iz dišnih putova izbace sekret, razni iritansi, strane čestice i mikroorganizmi. Kašalj se sastoji od tri faze: udisanja, izdisanja te automatskog otpuštanja zraka (s ili bez sekreta) iz pluća, obično popraćenog prepoznatljivim zvukom. Adekvatno liječenje ovisi o uzroku, a uvijek na umu valja imati i mjere sprječavanja širenja zaraznih bolesti.

Uzroci i vrste kašlja

Osnovna podjela kašlja je prema stvaranju sluzi, jer se i liječenje prema tome bitno razlikuje.

Spektar uzroka kašlja je širok te ga mogu potaknuti mnoga stanja kao što su akutne i hronične bolesti, gušenje, pušenje, zagađenost zraka te alergijske reakcije. Neki češći uzroci kašlja su tako alergije, peludna groznica, obična prehlada, upala grla, akutni/kronični sinusitis, astma, upala pluća, cistična fibroza, emfizem, zatajivanje srca, rak pluća, respiratorni sincicijski virus (napose u male djece), hripavac, tuberkuloza, pušenje, iritacije, zagađenje zraka te nepodnošljivost lijekova (kao što su ACE-inhibitori).

Kašalj može biti kratkotrajan, akutan, ali i kroničan. Akutni kašalj (trajanje kraće od tri tjedna) je najčešće posljedica infekcije gornjeg respiratornog puta, uglavnom kod prehlade. Drugi najčešći uzroci akutnog kašlja su upala pluća, upale sinusa te alergijske reakcije. Kašalj vrlo rijetko može biti simptom plućne embolije, a u starijih osoba može biti simptom kongestivnog zatajenja srca ili aspiracije. Nadalje, kronični kašalj se najčešće javlja u pušača kao posljedica kroničnog bronhitisa, a nekad može biti i jedini simptom raka pluća. Danas rjeđi (ali svakako i dalje vrijedan spomena) uzrok može biti i zarazno oboljenje poput tuberkuloze.

Osnovna podjela kašlja je prema stvaranju sluzi, jer se i liječenje prema tome bitno razlikuje. Tako razlikujemo produktivni kašalj (vlažni, odnosno mokri kašalj) i neproduktivni (odnosno suhi nadražajni kašalj) prilikom kojeg ne dolazi do stvaranja sluzi. Kod produktivnog kašlja dolazi do prekomjernog nastajanja sekreta koja se taloži na dišnim putevima. Nakupljena sluz otežava disanje, te je organizam nastoji izbaciti van prirodnim mehanizmom iskašljavanja.

Suvi kašalj bez ikakvog razloga smetnja je i zdravstvena smetnja bez koje ne možemo živjeti zimi. Tada često pribjegavamo lijekovima, od kojih većina samo privremeno ili na određeno vrijeme olakšavaju stanje. Stoga je najbolje koristiti recepte iz prirode i bez hemije.

Danas vam donosimo jednostavan, ali i veoma ukusan recept za ublažavanje kašlja. To je Bronhi piće koje će vam se sigurno svidjeti. Proces je vrlo jednostavan i za ovaj napitak potreban vam je 1 litar mlijeka i vrećica bronhijalnih bombona. Ako volite bombone od mentola, slobodno napravite i ovaj recept sa njima.

Proces pravljenja ovog pića je sledeći:

Pustite da vam mleko provri. Zatim u vruće mlijeko dodajte Bronchi bombone i miješajte dok se bomboni ne otope u mlijeku. Nakon toga možete poslužiti i u čašama.

Jedna napomena: Često kažemo da ni u čemu ne treba pretjerivati, pa vam preporučujemo da u periodu kada kašljete popijete po čašu ovog napitka dnevno. Moguće jedno ujutru, jedno uveče.

(NKP.ba)

Leave a Comment