BRŠLJAN SMANJUJE TEGOBE KAŠLJA Preporuča se i kod upaljene kože i sluznice

Bršljan  je poznati sastojak preparata protiv kašlja. Zbog sadržaja saponozida (hederagenin, bajogenin, alfa-hederin) i saponina (hederasaponin C), koji opuštaju glatke mišiće bronha i pomažu u rastvaranju guste sluzi u bronhima, preparati od bršljana su efikasni u iskašljavanju, ali i smirujući iritaciju. kašalj i upala sluzokože respiratornog trakta.

 

Osim toga, saponini i brojni aktivni spojevi u bršljanu kao što su flavonoidi, fitosteroli, derivati ​​kafeinske kiseline i drugi fenolni spojevi, poliacetilen i eterična ulja imaju antimikrobno djelovanje. Istraživanja in vitro (u laboratoriji) potvrdila su baktericidno djelovanje na veliki broj bakterija, kao i virocidno i mikocidno djelovanje. Stoga se vanjska primjena preparata od bršljana u obliku kupki i obloga preporučuje kod upaljene kože i sluzokože, a posebno kod gljivičnih infekcija. U kozmetici je ekstrakt bršljana poznat po svojoj djelotvornosti u anticelulitnim tretmanima, jer hederasaponini i hederagenin djeluju na jačanje tkiva.

Preparati od bršljana odobreni su kao biljni lijek i uključeni u monografije Europske agencije za lijekove i Europske farmakopeje.

Bobice su otrovni dio bršljana i ne smiju se koristiti kao lijek.
Ne preporučuje se uzimanje više od dvije supene kašike iseckanog lista bršljana na litar vode, niti više od jednog lista bršljana u čajnim mešavinama.
Zbog visokog sadržaja saponina treba biti oprezan sa domaćim preparatima od bršljana, a za oralnu upotrebu preporučuju se komercijalni preparati od bršljana koji sadrže standardizovane količine saponina.

Preparate od bršljana se ne preporučuju za uzimanje tokom trudnoće i dojenja.

Leave a Comment