Crvena boja zdravlja. Drugim riječima: trešnja

Trešnja  je ukusno i ljekovito voće, a plod, list, peteljke, sjemenke iz koštice i smola koja curi iz kore koriste se u narodnoj medicini. Ipak, najpoznatija su ljekovita svojstva ploda, koji zbog sadržaja antocijanskih spojeva ima zagasito crvenu boju.

 

Ovi antioksidansi su također poznati kao moćni prirodni protuupalni agensi. Naučna istraživanja su pokazala da ovi spojevi mogu inhibirati enzime koji igraju ključnu ulogu u proizvodnji prostaglandina – prirodnih kemikalija uključenih u upalu. Osim toga, trešnje smanjuju nivo mokraćne kiseline i tako smiruju upalu i bolove u zglobovima. Zbog ovih svojstava, vjeruje se da konzumacija trešanja može pomoći kod kroničnih bolesti kao što su giht, artritis, fibromijalgija (bolno stanje mišića) i mnogih sličnih zdravstvenih problema. Osim toga, poznata su i ljekovita svojstva stabljike ploda, zahvaljujući svom sastavu (tanin, gorke tvari, organske kiseline, flavonoidi, šećer i minerali), podstiču izlučivanje mokraće i izbacivanje kamenca iz bubrega i mjehura.

Trešnje sadrže levulozu, šećer koji ima nizak glikemijski indeks, što znači da se polako pušta u krvotok, a jedenje trešanja sprječava nagli pad šećera u krvi. Stoga su trešnje u umjerenim količinama pogodno voće za dijabetičare.
Trešnja (posebno stabljika) je jak diuretik, tako da oslobađa tijelo od viška vode. Zbog toga je koristan kod visokog krvnog pritiska i nakupljanja tečnosti u tkivima.
Trešnje su bogat izvor bora (sadrže 396 ug/100 g), koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom blagotvorno utiče na zdravlje kostiju i njihovu gustinu.
Trešnje se preporučuju sportistima, posebno nakon napornih treninga, jer ublažavaju upalu mišića. Razlog tome je optimalan sadržaj vitamina i minerala i antocijana.

U prodaji možete pronaći jastuke punjene košticama trešanja koji se koriste protiv grčeva kod dojenčadi. Kosti imaju termoaktivna svojstva tako što upijaju toplotu ili hladnoću i polako je otpuštaju. Jastučići se zagrijavaju i stavljaju na djetetov stomak.

100 grama svježih trešanja ima samo 32 kalorije.

Leave a Comment