Čudesno povrće šenon čuva zdravlje cijelog tijela

Šenon je čudotvorno povrće koje možete poslužiti kao prilog uz brojna jela. Osim toga što će odlično izgledati na svakom tanjiru, ova biljka može se pohvaliti brojnim ljekovitim svojstvima i hranjivim tvarima koje pomažu očuvanju zdravlja cijelog tijela.

Povrće šenon je zapravo hibrid između brokule i karfiola. Uzgaja se poput karfiola, na skraćenoj stabljici, a razlika je u tome što su cvjetni pupovi kod šenona dosta krupniji.

Osobine povrća šenon

Šenon sadrži vitamine A, C i K, dosta vlakana, željeza, magnezija i cinka. Sadrži brojne biljne pigmente koji su jako važni za ljudski organizam jer djeluju kao prirodni antioksidansi koji onemogućuju starenje ćelija i oštećenje tkiva. Ova biljka najbolje raste u proljeće i jesen te voli toplije temperature, kao i ostale kupusnjače. Šenon u svom sastavu ima veću količinu kalcija nego mlijeko, pa tako može pomoći za jačanje kostiju, a odličan je i za osobe koje pate od osteoporoze.

Pozitivne strane 

Ukoliko želite ojačati organizam, šenon će dobro poslužiti u vašoj kuhinji jer sadrži dosta bjelančevina koje pune tijelo energijom. S druge strane, osobama koje se bore s viškom kilograma, prepoučuje se konzumiranje šenona koji osim male količine kalorija, sadrži vlakna koja stvaraju duži osjećaj sitosti.

Zbog brojnih hranjivih tvari u sebi, šenon je dobar u borbi protiv infekcija, prehlade i raznih bakterija. S obzirom da je slatkastog okusa, odlična je namirnica za djecu.

Na kraju, prilikom pripreme šenona, važno je da ga ne obrađujete previše termički. Najbolji je kada ga koristite svježeg ili lagano obradite na pari.

Ovo su neke od dobrobiti šenona:

  • bogat je vitaminima i mineralima – u njemu se nalazi visoka razina folne kiseline, magnezija, kalija, bakra, fosfora, vitamina A,C i K, omega-3 masnih kiselina, kalcija i mnogih drugih. U šenonu također ima i bjelančevina što je jako važno za dobivanje energije i jačanje organizma
  • niska mu je razina kalorija – odličan je za osobe koje se odluče za neku dijetu jer velika količina šenona i dalje ima malu količinu kalorija. Ujedno ne sadrži nikakve masti.
  • poboljšava cirkulaciju – brokula je poznata po tome što poboljšava cjelokupni rad krvnožilnog sustava, pa tako slična svojstva ima i šenon. Pomaže i prilikom smanjivanja lošeg kolesterola, snižuje krvni tlak te regulira razinu šećera u krvi.
  • pomaže pri gubitku tjelesne težine – osim male količine kalorija, šenon sadrži i visoku razinu vlakana koji pomažu prilikom gubitka kilograma. Vlakna u hrani poboljšavaju probavu ali i stvaraju duži osjećaj sitosti što vas sprječava od prejedanja.
  • ima antikancerogena svojstva – šenon se ističe visokim vrijednostima glukozinolata koji imaju dominantnu ulogu u antikancerogenoj aktivnosti u ljudskom organizmu. Osim toga u njemu ima mnogo izoticijanata te antioksidanasa koji su odlični u prevenciji ili borbi protiv svih vrsta tumora i raka
  • jačaju kosti – šenon ima veću razinu kalcija u sebi nego mlijeko pa tako može pomoći prilikom bolesti kostiju kako bi ih ojačao, a odličan je za korištenje kod ljudi koji pate od osteoporoze.
  • jača čitav imunološki sistem – radi svih hranjivih i zdravih tvari u sebi, dobar je u borbi protiv infekcija, prehlada i raznih bakterija

Leave a Comment