Da li je bolje piti vruću ili hladnu kafu?

Sigurno ste se uvijek pitali da li je zdravije piti hladnu ili toplu kafu.

Ukoliko volite da pijete vruću kafu imamo dobre vijesti za vas. Naime, rezultati studije su pokazali kada je kafa djelotvornija i kada jače utiče na organizam. Ispijanje kafe ima različite prednosti na zdravlje.

Prvih 10 minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, prouzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca. Nakon 20 minuta kofein se veže na adenozinske receptore, neutralizujući umor. Nivo dopamina povećava se i zadržava, što stvara osjećaj da treba biti oprezan i usredsređen.

Poslije 30 minuta rad nadbubrežnih žlijezda se ubrzava i stvara se više hormona. Tokom tog vremena, zbog proširivanja zjenica, vid može da postane oštriji. Već poslije 40 minuta tijelo počinje da proizvoditi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar kičmene moždine, što dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Četiri sata kasnije metabolizam se ubrzava, zbog čega se brže sagorijeva energija. Tijelo tokom tog perioda počinje da razgrađuje i nataložene masti.

U roku od šest sati kafa je prošla kroz vaš organizam i vjerovatno ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Iz tijela će do tada izaći približno polovina količine kofeina koji ste unijeli u organizam.

Da li je bolje piti toplu ili hladnu?

Postoji više načina da napravite hladnu kafu. Hladni napitak se pravi sa hladnom vodom za nižu kiselost. Hladna kafa ima tendenciju da bude manje kisela i nježnija za vaš probavni sistem.

Prema studiji u “Scientific Reports”, vruća kafa ima više antioksidanasa nego hladna kafa. Vrijednost pH tople i hladne kafe skoro je isti i kreće se od 4.85 do 5.13.

Zato se hladnija kafa predlaže onima koji imaju problema sa želucem, dok je u drugim slučajevima bolje piti toplu kafu.

(B92)

Leave a Comment