Da li je kurkuma loša za bubrege

Kurkuma i kurkumin generalno su bezbedni za konzumiranje, ali previše kurkumina može značajno povećati nivoe oksalata u urinu u organizmu, povećavajući rizik od stvaranja kamena u bubregu.

Kurkuma se dugo koristi u tradicionalnoj istočnoj medicini zbog svojih zdravstvenih prednosti. Kurkumin, koji je glavna bioaktivna komponenta kurkume, snažan je antioksidans sa antiinflamatornim svojstvima. Međutim, dok su kurkuma i kurkumin generalno bezbedni za konzumiranje, previše dobrih stvari može biti opasno. Jedan od rizika jeste da velike doze mogu biti loše za bubrege, jer previše kurkumina može značajno povećati nivoe oksalata u urinu u organizmu, povećavajući rizik od stvaranja kamena u bubregu.
Koji su negativni efekti kurkume

Drugi potencijalni rizici od uzimanja previše kurkumina su:

blagi neželjeni efekti uključuju uznemiren stomak, refluks kiseline, dijareju, vrtoglavicu i glavobolje
pošto kurkuma deluje kao razređivač krvi, treba da je izbegavaju oni koji imaju poremećaj krvarenja
kurkuma može negativno da reaguje sa lekovima, uključujući razređivače krvi, antidepresive, antibiotike, antihistaminike, lekove za srce i hemoterapiju; takođe može da ometa lekove za dijabetes i dovede do opasno niskog nivoa šećera u krvi
kurkuma može pogoršati probleme sa želucem, kao što su refluks kiseline i kamen u žuči
pošto kurkuma ograničava apsorpciju gvožđa, ne bi trebalo da je uzimaju osobe koje uzimaju suplemente gvožđa
trudnice ili dojilje mogu jesti hranu koja sadrži kurkumu kao začin, ali treba da izbegavaju uzimanje suplemenata kurkume, jer oni mogu da stimulišu kontrakcije materice i izazovu komplikacije

U zavisnosti od ukupnog zdravlja i stanja kao što su gastrointestinalni poremećaji ili kamen u bubregu, pre uzimanja suplemenata kurkume trebalo bi razgovarati sa lekarom.
Koliko je kurkuma bezbedna za konzumiranje

Studije koje pokazuju zdravstvene prednosti kurkume koriste ekstrakte kurkume koji sadrže uglavnom kurkumin u dozama većim od 1 grama dnevno. Pošto je u redovnoj ishrani teško da se toliko prirodno konzumira, kurkuma se često uzima kao suplement, gde je sadržaj kurkumina mnogo veći.

Uopšteno govoreći, dnevna preporučena količina kurkume iznosi od tri g do deset grama. Sve više od toga može izazvati neželjene reakcije.
Koje su potencijalne zdravstvene prednosti kurkume

Brojna pretklinička ispitivanja pokazala su obećavajuće efekte kurkumina u lečenju srčanih bolesti, artritisa, Alchajmerove bolesti, gastrointestinalnih poremećaja i metaboličkog sindroma.

Kada se konzumira umereno, kurkuma može imati značajne zdravstvene prednosti:

Anti-inflamatorna svojstva: Kurkumin ima snažna antiinflamatorna svojstva i može biti efikasan kao i antiinflamatorni lekovi, ali bez neželjenih efekata. Može pomoći u smanjenju hronične upale u zglobovima i kod rana, kod ublažavanja otoka, bolova i nelagodnosti. Pošto je zapaljenje često u korenu određenih hroničnih bolesti, kurkuma se može koristiti za lečenje stanja kao što su reumatoidni artritis, inflamatorna bolest creva i pankreatitis.
Ublažavanje bolova: Kurkumin može smanjiti bol od reumatoidnog artritisa, kao i gastrointestinalni bol povezan sa inflamatornom bolešću creva.
Antioksidativna svojstva: Kurkuma ima snažna antioksidativna svojstva i štiti telo od slobodnih radikala koji oštećuju zdrave ćelije. Može da se bori protiv starenja i ubrza metabolizam, kao i da smanji rizik od srčanih oboljenja, raka, katarakte, glaukoma i makularne degeneracije (promene oka u vezi sa starenjem).
Pojačava imunitet: Prirodna antiseptička, antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva kurkume pomažu u stimulisanju imunološkog sistema i štite telo od infekcije.
Smanjuje rizik od raka: Istraživanja su pokazala da kurkuma može da uništi ćelije raka, ometajući rast, razvoj i širenje raka na molekularnom nivou. Kurkuma može posebno da igra vitalnu ulogu u lečenju i prevenciji karcinoma digestivnog sistema, kao što je kolorektalni karcinom. Takođe može pomoći u suzbijanju efekata kancerogenih aditiva u prerađenoj hrani.
Smanjuje rizik od srčanih oboljenja: Antioksidativna i antiinflamatorna svojstva kurkumina mogu sprečiti bolesti srca i kardiovaskularne komplikacije. Kurkumin takođe smanjuje lipoproteine niske gustine (LDL) ili loš holesterol, sprečavajući aterosklerozu.
Prevencija dijabetesa: Kurkumin odlaže nastanak dijabetesa tipa 2. Dodaci kurkume koji se uzimaju zajedno sa metforminom mogu pomoći ljudima sa dijabetesom tipa 2 da stabilizuju nivo šećera u krvi.
Prevencija Alchajmerove bolesti: Kurkumin uklanja nakupljanje proteina u mozgu – amiloidnih plakova – koji su povezani sa Alchajmerovom bolešću.
Smanjuje depresiju: Kurkumin povećava nivoe neurotrofnih faktora u mozgu, kao i neurotransmitera, serotonina i dopamina, što sve može pomoći ljudima sa simptomima depresije.
Pomaže varenje: Kurkuma stimuliše žučnu kesu da proizvodi žuč, čineći probavni sistem efikasnijim. Kurkuma takođe pomaže enzimske reakcije, proizvodnju kiseline i optimalnu apsorpciju hranljivih materija u crevima i može da smanji nadimanje.
Detoksikacija jetre: Kurkuma može povećati proizvodnju vitalnih enzima koji pomažu u razbijanju i uklanjanju toksina u jetri. Kurkuma takođe promoviše dobro zdravlje jetre poboljšavajući cirkulaciju krvi.
Poboljšava zdravlje kostiju: Suplementi kurkumina mogu pomoći u poboljšanju funkcije zglobova, sprečavanju gubitka kostiju i očuvanju koštanog tkiva.
Poboljšava izgled kože: Zbog svojih antiinflamatornih, antimikrobnih i antioksidativnih svojstava, kurkuma može pomoći:
u sprečavanju pojave akni
posvetljuje tamne fleke
daje prirodan sjaj
zaceljuje rane
smanjuje ožiljke
smanjuje ekcem i psorijazu
odlaže pojavu bora

Leave a Comment