Da li sladoled može biti štetan po naše zdravlje?

Pitanje je da li bi vam sladoled i dalje bio toliko neodoljiv kad biste znali da, u određenim okolnostima, može štetiti vašem zdravlje. Negativni učinci neumjerene konzumacije sladoleda kreću se od problema s tjelesnom težinom do kognitivnih problema.

Da bi bio klasificiran kao sladoled, proizvod mora sadržavati više od 10 posto mliječne masti. Mliječna mast se uglavnom sastoji od holesterola i zasićenih masnih kiselina. Osim toga, sladoledi su puni šećera. To bi, samo po sebi, svakoga ko ima srčanu bolest trebalo držati dalje od ove kremaste poslastice. Kada su razine holesterola i triglicerida u krvi previsoke, dolazi do bržeg nakupljanja masnih naslaga u arterijama koje mogu ometati i ograničiti protok krvi što može uvećati rizik za srčani udar, zatajenje srca ili moždani udar.

Budući da sladoled sadrži visoke udjele šećera i masnoća, drugi očiti nedostatak je to što se zbog njega vrlo brzo možete udebljati. Energija koju donosi konzumacija sladoleda uzrokuje da uvijek žudite za dodatnim količinama, budući da rastu razine šećera u krvi. Neko vrijeme nakon konzumacije, kad razine šećera u krvi počnu opadati (zbog lučenja inzulina) osoba se počinje osjećati pospano i tijelo žudi za novim poticajem kako bi ostalo budno.

Međutim, nedostacima sladoleda tu nije kraj. Sladoled je jedan od vodećih uzroka karijesa. Ponovno je kriva velika količina šećera. Osim toga, sladoled je vrlo učinkovit u izazivanju karijesa zbog promjene temperature u ustima. Usta su prirodno topla i kada pojedete previše sladoleda, nagle promjene temperature uzrokuju mikroskopske pukotine na zubima, pa bakterije koje se hrane šećerom počinju nagrizati zubnu caklinu.

Leave a Comment