Da rešimo dilemu: Sme li da se jede voće u kojem ima crva?

Mnoga tipična letnja voća, kao što su trešnje, breskve, kajsije ili smokve, mogu u sebi da sakriju neželjenog “gosta”: crva.

Ako ste pažljivi i sečete voće pre nego što ga pojedete, nije teško uočiti prisutnost crva, ali ponekad vam može pobeći i možda ste već pojeli pola voća pre nego što ste shvatili da je ugostio životinju.

Ali, koji su rizici za zdravlje ako se crv “nastanio” unutar vašeg voća? Možete li ga ipak jesti ili je za baciti?

Beli crv kojeg nalazimo unutar ploda, čija dužina varira između 3 i 12 milimetara, nije ništa drugo do larva muve, a njegova prisutnost je dokaz da je voće zaraženo i da zbog toga više nije dobro za jelo.

Zapravo, larve mogu predstavljati prenosnik bakterija iz spoljne okoline, iz otpada ili čak iz fekalija s kojima su muve došle u kontakt te tako pretvoriti voće u prijetnju vašem zdravlju, prenosi Novi list.

Među bakterijama koje najčešće prenose larve muve nalazimo bakterije salmonele, Escherichie coli i mijaze, odgovorne za crevne infekcije s ponekad dramatičnim rezultatima.

Ako ste slučajno pojeli voće koje je napala larva i dobili ste crevnu infekciju, mogli biste da osetite simptome kao što su:

  • grčevi u stomaku
  • proliv
  • povraćanje
  • temperatura
  • krv ili larve u stolici

U prisutnosti ovih simptoma, preporučljivo je odmah kontaktirati svog lekara kako biste izbjegli ozbiljnije posledice.

Kako da pronađete crve u voću

Pre konzumacije voća, posebno onog koje bi moglo da ugosti larve muve, preporučljivo je izvršiti brzu “inspekciju” kožice i pulpe.

Dodirnite voće po celoj površini tako da vidite ima li mekših delova i proverite kožu da vidite ima li rupa na njoj.

Zatim uzmite nož i presecite voće prvo na pola, a zatim na manje komade, proveravajući svaki put ima li u pulpi rupa ili larvi.

Krstarica

Leave a Comment