DETOKSIKUJTE ORGANIZAM I ZAŠTITITE SE OD VIRUSA: Šest razloga zbog kojih u zimsku ishranu treba uvrstiti prokelj

Bogat antioksidantima

Studije su pokazale da su ćelije dobrovoljaca koji su jeli porciju prokelja dnevno bile 30% otpornije na negativne uticaje okoline.

Izvor vitamina K

Samo 100 grama prokelja sadrži 137% dnevne doze vitamina K, a upravo je ovaj neobičan element važan u metabolizmu kostiju i njihovom jačanju, a odgovoran je i za zgrušavanje krvi.

Skladište vitamina C

Prokelj je izvrsna zamena za pomorandžu zimi: mnogostruko je bogatiji vitaminima od ostalih sorti kupusa. Vitamin C igra posebno važnu ulogu u njegovom sastavu, što nam pomaže u borbi protiv prehlade u hladnoj sezoni.

Protivupalno sredstvo

Prokelj pomaže u smanjenju markera upale u krvi u slučajevima hroničnih i sezonskih oboljenja, pa je posebno važno da tokom zime bude redovan deo vaše ishrane.

Prirodni detoks

Komponente prokelja deluju kao prirodni detoks: uklanjaju toksine iz tela bolje od bilo kojih lekova. Sumpor u sastavu reguliše aktivnost bakterija Helicobacter pilori, pomažući u zaštiti stomačnog zida od agresivnih efekata.

Reguliše nivo šećera

Zahvaljujući antioksidantima i vlaknima, prokelj ima pozitivan efekat na održavanje zdravog nivoa šećera u krvi i takođe inhibira skokove insulina, dok alfa lipoična kiselina pomaže u održavanju pravilne proizvodnje ovog hormona.

Izvor: Stil.kurir.rs/Harpersbaazar.rs

Leave a Comment