Dvije jednostavne navike koje treba uvrstiti u jutarnju rutinu: Sprječavaju upale i debljanje

Upala i debljanje česti su problemi koji mogu značajno utjecati na vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit, a dvije jutarnje navike mogu vam pomoći da ih se riješite.

Kronična upala povezana je s nizom zdravstvenih problema, uključujući pretilost, dok prekomjerna tjelesna težina može pogoršati upalne reakcije u tijelu.

Međutim, usvajanje jednostavne jutarnje rutine može biti učinkovita strategija za smanjenje upale i sprječavanje debljanja, piše b92.

Usredotočenost na zdravlje crijeva kao jutarnja navika proaktivna je strategija za borbu protiv upala i sprječavanje debljanja.

Mikrobiom crijeva igra ključnu ulogu u regulaciji imunološke funkcije i upale u cijelom tijelu. Započinjanjem dana s hranom pogodnom za crijeva poput jogurta bogatog probioticima ili fermentirane hrane poput kiselog kupusa, pojedinci mogu postići zdravu ravnotežu crijevnih bakterija, što zauzvrat može pomoći u smanjenju upale.

Osim toga, uključivanje hrane bogate vlaknima kao što su voće, povrće i cjelovite žitarice u vaš doručak može pospješiti probavu i pridonijeti osjećaju sitosti, a potencijalno može pomoći u kontroli težine.

Njega crijeva

Briga o crijevima važna je za smanjenje upale, zaštitu imunološkog sustava i sprječavanje debljanja. Iako mnogi teže prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata, zdravi ugljikohidrati poput zobene kaše ili kruha od cjelovitih žitarica osiguravaju bitna vlakna za prehranu crijevnih bakterija.

Istraživanja pokazuju da neke od najboljih protuupalnih namirnica uključuju: zobene pahuljice, mljevene sjemenke lana, bobičasto voće, jabuke.

Vježbe istezanja

Uključivanje vježbi istezanja u vašu rutinu nakon buđenja može poboljšati cirkulaciju krvi, smanjiti napetost mišića i potaknuti fleksibilnost. Opuštajući zategnute mišiće i zglobove, jutarnje istezanje može ublažiti stres i smanjiti rizik od upale.

Nadalje, uključivanje istezanja u jutarnju rutinu potiče tjelesnu aktivnost i daje pozitivan početak dana, potencijalno motivirajući pojedince da se uključe u daljnje vježbanje i zdravo ponašanje.

Dokazano je da redovita tjelesna aktivnost pomaže regulirati upalne reakcije u tijelu i podržava kontrolu težine. Studija objavljena 2017. također pokazuje da istezanje od samo 20 minuta dnevno također smanjuje upalu.

Leave a Comment