Evo šta obavezno morate da uradite u februaru da bi vaše hortenzije predivno procvetale

Orezivanje određenih vrsta hortenzija tokom jeseni, zime ili proleća može nenamerno ukloniti pupoljke pre nego što imaju priliku da procvetaju pa je potrebno prethodno se dobro upoznati s postupkom.

Velelisne hortenzije, uključujući omiljene sorte lacecap i mophead, pokazuju jarke plave, ružičaste i ljubičaste tonove, ukrašene bujnim i sjajnim lišćem koje cveta upravo na staroj stabljici, zato je ove sorte važno orezati u februaru.

Mophead hortenzije obožavane su zbog svojih velikih cvetnih grozdova, a sorta lacecap ističe se ravnim i delikatnim pupoljcima. Kako biste održali njihovu lepotu, prvo podrežite velelisne hortenzije nakon što cvetovi uvenu, obično u kasno leto, pre nego što biljka uđe u fazu mirovanja, što je postupak koji ste verovatno već obavili.

Tokom zimskih meseci ciljajte sive, starije ili odumrle stabljike pa ih tokom februara temeljno uklonite. Ako se biljka čini preterano visokom, razmislite o orezivanju otprilike trećine starijih stabljika, podrezujući ih skoro do zemlje za podmlađen izgled.

Hortenzije su biljke koje svako može uzgajati, ali vrtlari često prave određene greške koje štete njihovom rastu, tvrdi ekspert Ben Hilton.

‘Tipičan je slučaj da mnogi vrtlari đubre svoje hortenzije očekujući zapanjujuće cveće, ali ono ne raste zbog neodgovarajućeg pH tla koje ograničava sposobnost biljke da efikasno apsorbuje hranjive materije i transportuje ih. Za većinu sorti hortenzija idealno je blago kiselo tlo s pH između 5,2 i 6,2’, kaže i dodaje:

‘U februara i tokom proleća primenjujte fosforno gnojivo u odnosu 10-20-10.’

Tvrdi i da je orezivanje hortenzija u pogrešno doba godine jedna od najvećih grešaka koje možete da napravite za njihov cvat pa je, uz pravilan odabir gnojiva, izuzetno bitno da upravo u ovo doba uklonite sve ocvale stabljike, a prenosi Tportal.hr.

Leave a Comment