Greške koje pravimo prilikom odlaganja hrane

Svima nam se bar jednom desilo da pogriješimo sa odlaganjem hrane koja nam se vrlo brzo pokvari. Pogledajte 11 grešaka koje često pravimo i kako da prestanemo to da radimo.

1. STAVLJATE ŠUMSKO VOĆE U FRIŽIDER, A NISTE GA PRETHODNO ISPRALI

Ako ne odložite na pravilan način šumsko voće, ono postane pravi raj za bakterije, a nekada se već sutradan ubuđa. Kada donesete kesu sa ovakvim voćem, obavezo ga isperite vodom, a možete i da dodate malo sirćeta. Dobro ih osušite i stavite u činiju sa rupicama.

2. PREDUGO DRŽITE HRANU NAPOLJU PRijE NEGO ŠTO JE STAVITE U FRIŽIDER

Što duže držite hranu van frižidera, to je više šansi da se poveća količina bakterija u njoj. Koristite činije za odlaganje od ekološke plastike ako planirate da hranu podijelite na nekoliko porcija koje će vam trajati par dana.

3. NE OBILJEŽAVATE PLASTIČNE ČINIJE

Sigurno se često oslanjate na čulo mirisa kad želite da odredite da li je nešto pokvareno, ali to nikako nije dobro. Neka vas ne mrzi da obilježite na svakoj tegli i činiji kada je hrana napravljena i biće vam mnogo jednostavnije.

4. ČUVATE ZELENIŠ U PLASTIČNOJ KESI

Plastične kese ne dozvoljavaju vazduhu da cirkuliše, pa zeleniš može da uvene dok trepnete. Koristite činije za odlaganje sa rupicama, poput onih u kojima držite voće, da bi vam zelena salata ili spanać trajali što duže.

5. NE OBILJEŽAVATE KESE ZA ZAMRZIVAČ

Bitno je ne samo da označite na kesi za zamrzivač kada ste zamrzli hranu, nego i sadržaj kese. Možda mislite da ćete se sjetiti za koju nedelju šta ste odložili, ali kada budete imali na desetine kesa u zamrzivaču, sigurno ćete u nečemu da omašite. Takođe, pomjerite kese sa starijom hranom naprijed, da biste to prije pojeli.

6. NE OBILJEŽAVATE TEGLE

Pošto niko ne može sa sigurnošću da utvrdi starost neke tegle samo na osnovu čula vida ili mirisa, obilježite datum pravljena na svakoj tegli da biste izbjegli buđanje hrane, ali i nepotrebno bacanje nečega u čiju pripremu ste uložili mnogo vremena. U svakom slučaju, potrudite se da iskoristite hranu iz tegli u roku od godinu dana.

7. ČUVATE ULUBLJENE KONZERVE

Kada se konzerve ulube, na tom mjestu se stvaraju sitne pukotine, koje mogu da dovedu do toga da se hrana pokvari, ali i da iscuri, a u ekstremnim slučajevima i do botulizma. Zato, takve konzerve uvijek bacajte.

8. DRŽITE SUVU HRANU U ORIGINALNOM PAKOVANJU

Kupovina suve hrane u većim količinama je dobro po vaš budžet, ali ako ne čuvate takvu hranu na pravilan način, može postati potpuno neupotrebljiva. Najbolje je da vašu pastu i pirinač čuvate u staklenim, dobro zatvorenim teglama.

9. ČUVATE LUK SA KROMPIROM

Eksperti savjetuju da ne odlažemo luk sa krompirom, jer ovo povrće ispušta vlagu i gasove zbog kojih će se brže pokvariti. Zato ih izdvojite u posebne pregrade i udaljite jedne od drugih.

10. NEMATE ODGOVARAJUĆE POSUĐE ZA ODLAGANJE HRANE

Vrlo je bitno da imate nekoliko tegli, kesa i ekoloških plastičnih kutija za odlaganje hrane. Možda vam je nedostatak istih dobar izgovor da pogrešno čuvate hranu, ali malo ulaganje u posuđe za odlaganje hrane vam može uštedjeti dosta novca na duže staze jer će spriječtiti brzo kvarenje i bacanje hrane. Takođe, zahvaljujući njima, možete da podijelite obrok na više manjih i da vam hrana traje nekoliko dana.

11. NE KORISTITE SVE ŠTO KUPITE

Ovo je najčešća greška koju pravimo, jer često kupimo više nego što nam je potrebno i ne možemo da postignemo da očuvamo hranu svježom, pogotovo ako su u pitanju skuplje namirnice. Bitno je da zapamtite da kupite, iskoristite i zamijenite hranu novom. Tako će vam sva hrana u kući biti svježa.

zena.blic.rs

Leave a Comment