Greške koje pravimo prilikom skladištenja voća. Radite li ovo i vi

Pravilno čuvanje voća nije tako jednostavno kao što mislimo. Da li banane treba staviti u korpu punu voća i kada citruse ne treba držati u frižideru.

Malo stvari može da se uporedi sa zalogajima svežeg voća kada je najzrelije, posebno kada je lokalno i u sezoni. Međutim, činjenica da ste kupili borovnice direktno od proizvođača ili ubrali jabuke u voćnjaku u jesen neće značiti ništa ako ne znate kako da ih pravilno skladištite. A kako pravilno da čuvamo voće nije tako jednostavno kao što mislimo.

Peremo bobičasto voće pre stavljanja u frižider

Pranje bobičastog voća pre stavljanja u frižider može da bude vrlo zgodno. Ne moramo da razmišljamo da li je čisto svaki put kada za njim posegnemo.

– Ovo se NIKADA ne radi! Svo voće ima prirodnu zaštitu koja im omogućava da na biljci polako sazrevaju. Ako ih isperite, skinete taj zaštitni sloj, zbog čega se vrlo brzo raspadaju. Ovo posebno važi za bobičasto voće koje može da počne da propada za samo nekoliko sati – kaže Robert Schueller, stručnjak za proizvodnju u Melissa’s Produce.

Da bi nam ovo krhko, kvarljivo bobičasto voće duže ostalo sveže ne treba da ga peremo pre stavljanja u frižider. Ova vrsta voća pere se neposredno pre nego što nameravamo da ga pojedemo.

Činiju banana držimo sa drugim zrelim voćem

Jasno je da činija voća na vidnom mestu lepo izgleda, a i može da nam pomogne da jedemo više voća, koje ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući manji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara i poboljšano zdravlje mozga. Ali, važno je šta sve držimo u toj činiji za voće.

Mnogi od nas staviće u činiju za voće gomilu banana i okružiti ih drugim vrstama voća. Ali – ovo je greškaBanane oslobađaju gas etilen koji deluje kao hormon, izazivajući sazrevanje drugog voća. U stvari, ako imamo nezrelo voće koje želimo da brzo sazri – kao što je avokado – možemo da ga stavimo zajedno sa bananama da bismo ubrzali proces zrenja. Ali ako je voće već zrelo, stavljanjem u činiju sa bananama postaće prezrelo i od sočnog ploda pretvoriće se u kašast pre nego što uspemo u njemu da uživamo.

Posudu za voće treba da sačuvamo za banane i voće koje još nije sasvim zrelo i obavezno ga često proveravamo, premeštajući voće u frižider dok sazreva kako bismo održali vrhunski kvalitet.

Ne razmišljamo o tome koliko nam je kuhinja topla

– Ne možete pretpostaviti da je vaša kuhinja najhladniji deo vaše kuće. A kada je kuhinja topla, to povećava proizvodnju etilena – kaže Schueller.

Temperatura kuhinje može biti očigledna dok nešto pečemo u rerni. Ali treba uzeti u obzir i to da tipična kuhinja ima šporet, rernu, frižider, mašinu za pranje sudova i mikrotalasnu i da sve to stvara toplotu kada je u upotrebi (a frižider – uvek!). Osim toga, svetla u kuhinji dodatno greju. Sve ovo zajedno može da stvori savršeno okruženje za prezrevanje svežeg voća pre nego što stignemo da ga pojedemo. Dakle, kada je voće zrelo, treba da ga stavimo u frižider da bismo zaustavili proces zrenja ili da ga složimo u činiju i ostavimo u hladniji deo stana.

Citruse držimo u frižideru

Jedna stvar protiv koje će biti malo profesionalnih kuvara jeste hlađenje citrusa koje kasnije nameravate da iscedite. Ledeno hladna klementina može biti osvežavajuća poslastica. Međutim, ako čuvate limun ili limetu u frižideru, možda će vam biti potrebno duplo više od očekivanog ako hoćete da napravite bokal limunade ili bilo koje jelo ili salatu. To je zato što citrusi u frižideru – bez obzira na to koliko su sočni – postaju tvrdi, što otežava njihovo ceđenje i izvlačenje svog soka.

Ali ako živite u vrućoj klimi, videćete da citrusi brže buđaju na sobnoj temperaturi ili se prebrzo suše u sušnim sredinama. U takvim slučajevima, frižider može biti najbolja opcija. Takvi limuni i limete biće mekši i lakši za ceđenje ako ih stavite u mikrotalasnu pećnicui samo nekoliko sekundi. Možete i da ih kotrljate na dasci za sečenje da bi olabavili ćelijske zidove voća i istovremeno oslobodili i neka od aromatičnih eteričnih ulja uskladištenih u kori.

Schueller ima savet za ceđenje soka: „Većina ljudi seče citruse poprečno, ali ako ih isečete po dužini, iz voća ćete dobiti više soka – oko 10 odsto više,” posebno ako citruse cedite ručno.

Sveže voće stavljamo u vrećicu pre zamrzavanja

Ponekad moramo da zamrznemo voće. Ili nismo uspeli da pojedemo ceo ananas koji smo kupili pre polaska na put ili smo kupili više manga nego što možemo da pojedemo i želimo da sačuvamo taj letnji ukus za kasnije tokom godine. Ako voće samo isečemo, ubacimo u kesu ili posudu i stavimo u zamrzivač, razočaraćemo se kada otkrijemo da se smrzlo u čvrst blok veličine podne pločice. Ovo nam neće smetati ako planiramo sve odjednom da upotrebimo, ali ako nam treba samo šaka jagoda za smuti, možda nećemo uspeti da isečemo deo te ploče.

Srećom, rešenje je zapravo prilično jednostavno. Voće treba da poređamo na pleh ili poslužavnik obložen papirom za pečenje, ostavljajući između malo prostora. Kada je čvrsto zamrznuto, voće treba da prebacimo u posudu za skladištenje hrane. 

Leave a Comment