Heliko bakterija ishrana – Jelovnik

Heliko bakterija (H. pylori) je bakterija koja živi u probavnom traktu i napada sluznicu želuca, što može dovesti do stvaranja čira na želucu i drugih neugodnih želudačnih stanja. Između jedne i dve trećine svetske populacije zaraženo je bakterijom H. pylori. Oko 85 posto zaraženih heliko bakterijom ne pokazuje nikakve simptome, što otežava dijagnozu. Ono što treba da nas brine je to da H. pylori uzrokuje čireve i povezan je sa rakom, ali isto tako važno je znati da se može lečiti lekovima, kao i određenim prehrambenim navikama.

Ispravne prehrambene navike za H. pylori uključuju voće, povrće i celovite žitarice. Preporučuje se jesti pet do šest malih obroka umesto tri, i dobro žvakati hranu pre nego što se proguta.

Pokazalo se da jabuke, posebno kore od jabuka, imaju snažan anti – H. pylori i stoga mnoge preporuke za ishranu uključuju jabuke.

Postoje namirnice koje mogu upotpuniti preporučeni tretman lečenja, a to su:

Probiotici za heliko bakteriju

Probiotici su prisutni u namirnicama kao što su jogurt i kefir, a mogu se uzimati i kao suplementi, u obliku praha ili kapsula. Smanjuju nuspojave koje se javljaju tokom lečenja bolesti, poput proliva, zatvora i slabe probave.

Omega-3 i omega-6 masti i heliko bakterija

Omega-3 i omega-6 pomažu kod smanjenja upale želuca i sprečavaju rast H. pylori, pomažu u lečenju bolesti. Ove dobre masti mogu se naći u hrani poput ribljeg ulja, maslinovog ulja, i dr.

Konzumirajte hranu bogatu omega3 masnim kiselinama, kao što su sardine, losos, haringa i tuna.

Voće i povrće kod Heliko bakterije

Nekiselo voće i kuvano povrće treba jesti tokom lečenja Heliko bakterije, jer pomažu u poboljšanju rada creva i lako se probavljaju. Određeno voće poput malina, jagoda, kupina i borovnica pomaže u borbi protiv rasta ove bakterije, pa se stoga preporučuje umereni unos.

Dobro je uzeti jedan zgnječeni češanj belog luka sa jednom kašikom meda ujutro i uveče, ili otopiti jednu kašiku nektarskog meda u tri čaše vode i piti svako jutro natašte za čišćenje gastrointestinalnog trakta, pa pričekati sat vremena pre prvog obroka u danu.

Konzumirajte voće i povrće bogato svim esencijalnim nutrijentima kao što su lisnato povrće, zeleno povrće, narandžasto povrće, banane, jabuke i kruške, jer esencijalni nutrijenti uravnotežuju kiselost želuca i tako ublažavaju gorušicu.

Konzumirajte voće i povrće koje je bogato vitaminima B kao što su lisnato povrće, klice, korenasto povrće, jabuke, kruške i papaja.

Osobe sa  H. pylori treba da jedu avokado, jer sadrži esencijalne masne kiseline.

Brokoli, karfiol i kupus protiv Heliko bakterije

Ovo povrće, posebno brokoli, sadrži supstance, zvane izotiocijanati, koji mogu pomoći u prevenciji raka i borbi protiv  H. pylori. Reč je o jedinjenju koje daje oštar ukus i gorčinu npr. renu, senfu i rotkvicama. Ovo povrće je lako probavljivo i pomaže u smanjenju bolova u želucu koji se mogu pojaviti tokom lečenja.

Osobe koje imaju H. pylori treba da piju jednu čašu soka od belog kupusa dva puta dnevno, ujutro i uveče, tokom deset dana. Kupus pomaže u obnavljanju želudačne sluznice i deluje kao sedativ, rashladno sredstvo i analgetik.

Belo meso i riba pomažu kod Heliko bakterije

Belo meso i ribe, pomažu pri probavi i sprečavaju predugo zadržavanje hrane u želucu. Najbolji način za pripremu je da ih prokuvate sa soli i lovorovim listom. Ako pak meso ili ribu pečete na roštilju, koristite maslinovo ulje. Moguće je i pečenje mesa, bez ulja, u pećnici, ali se ne preporučuje pečena piletina i riba.

Potrudite se da svaki dan konzumirate malu šolju maslinovog ulja, jer je ono bogato masnim kiselinama.

Cela zrna, mahunarke, semenke i orašasti plodovi za Heliko bakteriju

Koristite sveže mleveni kim, a možete ga dodati i u hranu.

Zatim je dobro uzeti jednu čajnu kašičicu sveže mlevenog cimeta dva puta dnevno, što je veoma važno za H. pylori.

Konzumirajte esencijalne hranjive supstance poput mahunarki, oraha i badema. Ovi esencijalni nutrijenti uravnotežuju kiselost želuca i tako ublažavaju gorušicu.

Jedite ovsene pahuljice, jer imaju visok sadržaj vlakana koja pomažu pri prekrivanju i zaštiti želudačne membrane i ublažavanju čira.

Konzumirajte hranu kao što su mahunarke, klice, orasi, semenke, posebno semenke bundeve i suncokretove semenke i celovite žitarice, jer je to hrana bogata cinkom.

Leave a Comment