Hrana koja ”ubija” rak

Rak je i dalje jedno od najraširenijih i najzabrinjavajućih zdravstvenih stanja u svijetu, a njegova učestalost i dalje raste.

Iako genetika i okolišni čimbenici igraju značajnu ulogu u razvoju raka, odabir načina života, uključujući prehrambene navike, također može utjecati na vaš rizik. Dokazano je da uključivanje određene hrane u vašu prehranu može pomoći u smanjenju rizika od razvoja raznih vrsta raka.

Možemo li reći da postoji hrana koja ubija rak? Ne doslovno, ali evo nekih od najboljih namirnica u borbi protiv raka koje biste trebali dodati na svoj tanjur, piše KreniZdravo.hr.

Bobičasto voće

Bobičasto voće poput jagoda, borovnica, malina i kupina bogato je antioksidansima, posebice flavonoidima i antocijanima, koji se povezuju s prevencijom raka.

Ovi spojevi pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale u tijelu, smanjujući oksidativni stres i upalu, a oba faktora mogu pridonijeti razvoju raka.

Kupusnjače

Povrće poput brokule, cvjetače, prokulice, kelja i kupusa članovi su obitelji kupusnjača poznatih po svojim svojstvima u borbi protiv raka.

Sadrže sulforafan i indol-3-karbinol, spojeve za koje se pokazalo da inhibiraju rast stanica raka i podupiru procese detoksikacije u tijelu.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće kao što je špinat, kelj i blitva prepuno je vitamina, minerala i fitokemikalija koje mogu pomoći u smanjenju rizika od raka.

Ovo povrće bogato je klorofilom, koji se povezuje s prevencijom raka, a sadrži i velike količine vlakana koja podržavaju zdravu probavu i mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Češnjak

Češnjak sadrži spojeve sumpora poput alicina, koji imaju snažna svojstva protiv raka.

Redovita konzumacija češnjaka može smanjiti rizik od razvoja raznih vrsta raka, uključujući rak želuca, debelog crijeva i jednjaka. Uključivanje svježeg češnjaka u vaše obroke može pružiti i okus i zdravstvene prednosti.

Rajčice

Rajčice su bogat izvor likopena, snažnog antioksidansa koji im daje živopisnu crvenu boju. Likopen je opsežno proučavan zbog njegovog potencijala da smanji rizik od raka prostate, pluća i želuca.

Kuhanje rajčica može povećati bioraspoloživost likopena, stoga uživajte u njima u umacima, juhama i varivima za maksimalnu korist, piše KreniZdravo.hr.

Kurkuma

Kurkuma sadrži kurkumin, spoj sa snažnim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Kurkumin može pomoći u prevenciji raka inhibiranjem rasta stanica raka i smanjenjem upale u tijelu (hrana koja ubija stanice raka).

Uključivanje kurkume u vaše kuhanje ili uzimanje kao dodatka prehrani može podržati cjelokupno zdravlje i smanjiti rizik od raka.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je krcat polifenolima, posebice katehinima, čiji su učinci na prevenciju raka proučavani. Pokazalo se da ti spojevi inhibiraju rast stanica raka i smanjuju rizik od raznih vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate i kolorektalni rak.

Redovito pijenje zelenog čaja može biti jednostavan i ugodan način za smanjenje rizika od raka.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke izvrsni su izvori zdravih masnoća, proteina, vlakana, vitamina i minerala, a svi oni doprinose cjelokupnom zdravlju i prevenciji raka.

Bademi, orasi, lanene sjemenke i chia sjemenke posebno su bogati hranjivim tvarima i fitokemikalijama koje se povezuju sa smanjenim rizikom od raka. Uživajte u njima kao međuobrocima ili ih dodajte salatama, smoothiejima ili zobenim pahuljicama.

 

Grah i mahunarke

Grah i mahunarke poput leće i slanutka bogati su vlaknima, proteinima i antioksidansima, što ih čini vrijednim dodacima prehrani za prevenciju raka.

Njihov sadržaj vlakana podržava zdravu probavu i pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, dok njihova antioksidativna svojstva pomažu u zaštiti stanica od oštećenja koja mogu dovesti do razvoja raka.

Masna riba

Masna riba poput lososa, skuše i sardina često se navodi kao hrana koja ubija rak jer je bogata omega-3 masnim kiselinama koje imaju protuupalni učinak i mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva i dojke.

Nastojte uključiti masnu ribu u svoju prehranu barem dvaput tjedno kako biste iskoristili prednosti njezinog sadržaja omega-3 masnih kiselina.

Ostali čimbenici

Iako uključivanje ovih namirnica koje se bore protiv raka u vašu prehranu može doprinijeti nižem riziku od raka, ključno je općenito održavati uravnoteženu i raznoliku prehranu.

Osim toga, drugi čimbenici načina života kao što su redovita tjelesna aktivnost, održavanje zdrave tjelesne težine te izbjegavanje pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola također igraju ključnu ulogu u prevenciji raka, zaključuje portal KreniZdravo.hr.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Leave a Comment