Hronični kašalj: Prirodno rešenje za dugotrajni kašalj

Hronični kašalj je kada imate kašalj koji traje osam nedelja ili duže. U njegovom suzbijanju mogu pomoći i efikasni prirodni lekovi.

U većini slučjeva, kašalj je kratkotrajna pojava. Ređe, kašalj traje nekoliko nedelja, meseci ili čak godina. Kašalj koji traje 8 nedelja ili više naziva se hroničnim kašljem. Kašalj nije prijatan, ali je koristan.

Kada kašljete, iz disajnih puteva izbacujete sluz i strane materije koje mogu iritirati pluća. Kašalj takođe može biti odgovor na upalu ili bolest. Čak i hronični kašalj često ima uzrok koji se može lečiti, kao što su to alergije. Međutim, hronični kašalj može imati veliki uticaj na život. Može vas držati budnim noću i otežati svakodnevne aktivnosti. Zato bi trebalo da vaš lekar proveri svaki kašalj koji traje duže od nekoliko nedelja.

Hronični kašalj: Prirodni lekovi

Najčešći uzroci hroničnog kašlja su: astma, refluks kiselin (GERB), bronhitis, lekovi za snižavanje krvnog pritiska, pušenje, prašina…

U zavisnosti od toga šta uzrokuje kašalj, ovi saveti vam mogu pomoći da ga se rešite:

Pijte dosta vode

Dodatna tečnost će omekšati i razblažiti sluz. Tople tečnosti poput čaja i bujona mogu biti posebno umirujuće za grlo.

Nemojte jesti 2-3 sata pre spavanja

Ako imate refluks kiseline, pokušajte da izbegnete prejedanje i jedenje u roku od 2 do 3 sata pre spavanja. Gubitak težine takođe može pomoći, ako prekomerna težina ili gojaznost doprinose simptomima.

Ovlaživač vazduha

Uključite ovlaživač da biste dodali vlagu u vazduh, ili se istuširajte pod vrućim tušem i udišite paru.

Redovno ispirajte nos

Koristite fiziološki sprej za nos ili uređaj za ispiranje nosa, kao što je neti pot. Slana voda će se razrediti sluz koja izaziva kašalj i organizam će je lakše eliminisati.

Ostavitee cigarete

To je ključni korak ako želite da se oslobodite dugotrajnog kašlja.

Pijte čaj od sladića i đumbira

Sipajte u čajnik kašiku korena sladića i kašičicu đumbira, prelijte to sa pola litra vode i kuvajte na tihoj vatri pet minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Pijte dva puta dnevno po šolju čaja.

Pijte sok od šargarepe

Sok od šargarepe je odličan za pluća i jačanje imuniteta. Popijte svaki dan po decilitar soka od šargarepe ili još poje pojedite jednu veliku šargarepu. To će vremeno znatno ublažiti kašalj.

Leave a Comment