I KOD RANA I KOD PROBAVE Limun u zaštiti imuniteta

Limun (lat. Citrus limon) među najpoznatijim je voćem koje se preporučuje konzumirati tijekom viroze, gripe i iscrpljenosti. Razlog za to je njegov bogat sadržaj jedinstvenih fitonutrijenata koji povećavaju obrambenu moć organizma te podižu energiju. Limun sadrži velike količine askorbinske kiseline (vitamina C) koja je prirodni lijek za smanjenje upalnih procesa i zarastanje rana. Učinkovitost limuna priznata je u modernoj medicini, no prepoznat je davno u prošlosti kao učinkovito sredstvo protiv krvarenja, liječenja otvorenih rana, čišćenja zagnojenih rana te za sprječavanje skorbuta (bolesti uzrokovane nedostatkom vitamina C). Osim što djeluje kao prirodni antibiotik koji štiti od bakterija i virusa, njegova kiselost privlači korisne bakterije koje su ljekovite za probavni sustav. Limun sadrži pektinske tvari koje imaju sposobnost vezanja iona teških metala te uklanjanja štetnih tvari iz organizma. Osim toga, pektin pridonosi poboljšanju metabolizma, pokretljivosti crijeva i sprječavanju zatvora te smanjuje razinu kolesterola u krvi. Limun je najkiselije voće, ali utječe na alkalnu vrijednost krvi i time smanjuje razinu kiselosti u tijelu.

Limun je koristan u liječenju upale mjehura jer visok postotak kiseline pomaže u rješavanju bakterija koje su uzrokovale infekciju. Osim toga, limunska kiselina sprječava stvaranje kamenaca u bubrezima
Limunska kiselina neutralizira otrovne tvari i njihovo djelovanje, olakšava probavu i ubrzava razlaganje masti
Ulje limuna (dobiva se prešanjem kore) uništava gljivice, pomaže u detoksikaciji organizma, izvrstan je antiseptik i djeluje umirujuće.
Sok od limuna, kada dolazi izravno u kontakt sa zubima, može uništiti zubnu caklinu. Zbog toga ga se preporučuje konzumirati razrijeđena i nakon konzumacije temeljito isprati usta.
Žlica limuna s vodom može smanjiti žgaravicu, no prekomjerno konzumiranje limunova soka može pogoršati gastritis i bolesti želudca praćene visokom kiselošću.

Leave a Comment