Jabuka: Voćka zdravlja

Jabuka, jedna od najpopularnijih voćki na svijetu, ima bogatu historiju i nutritivnu vrijednost.

 

Osim svog prepoznatljivog okusa i hrskavosti, jabuke nude niz prednosti za zdravlje. U ovom opsežnom članku, istražit ćemo nutritivni sastav jabuka, prednosti i potencijalne mane njihove konzumacije, povijest, zanimljivosti te mnoge načine kako uključiti jabuke u svoju prehranu.

Nutritivni sastav jabuka

Jabuke su niskokalorične, ali bogate raznim hranjivim tvarima. Pogledajte njihov nutritivni sastav:

 • Kalorije: 100 grama svježih jabuka sadrži otprilike 52 kalorije, čineći ih idealnim za zdravu prehranu.
 • Ugljikohidrati: Jabuke su izvor ugljikohidrata, sadrže oko 14 grama ugljikohidrata na 100 grama, uglavnom u obliku prirodnih šećera i vlakana.
 • Dijetalna vlakna: Jabuke su izvrsne za probavu jer su bogate dijetalnim vlaknima, uključujući pektin, koji podržava redovitu stolicu i osjećaj sitosti.
 • Vitamini: Jabuke sadrže vitamine poput vitamina C, vitamina A, vitamina K i nekoliko vitamina B kompleksa, što pridonosi održavanju zdravlja i imunološkog sustava.
 • Minerali: Kalij je jedan od ključnih minerala u jabukama, a prisutan je i kalcij, magnezij i željezo u manjim količinama.

Benefiti konzumiranja jabuka

 1. Poboljšava probavu: Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, jabuke promiču zdravu probavu i mogu pomoći u prevenciji probavnih problema kao što je zatvor.
 2. Regulira šećer u krvi: Vlakna u jabukama pomažu u stabilizaciji razine šećera u krvi, što je posebno korisno za osobe s dijabetesom.
 3. Smanjuje rizik od srčanih bolesti: Redovita konzumacija jabuka povezana je s nižim rizikom od srčanih bolesti, vjerojatno zbog antioksidansa i vlakana.
 4. Bogat izvor antioksidansa: Jabuke sadrže antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa.
 5. Pomaže u održavanju zdrave tjelesne mase: Jabuke su niskokalorične i zasitne, čime pomažu u održavanju zdrave tjelesne mase.
 6. Održava zdravlje mozga: Istraživanja sugerišu da konzumacija jabuka može pomoći u očuvanju kognitivnih funkcija i smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti.

Zanimljivosti o Jabukama

 • Sorte jabuka: Postoji više od 7.500 poznatih sorti jabuka diljem svijeta, svaka sa različitim okusima i teksturama.
 • Jabuke i mitologija: Jabuke su često prisutne u mitologiji različitih kultura, uključujući grčku mitologiju i priču o Jabuci Pomračenja.

Kako uključiti jabuke u ishranu?

Jabuke se mogu konzumirati na mnogo načina:

 • Svježe i same: Jednostavno uživajte u svježoj jabuci kao brz i zdrav međuobrok.
 • U salatama: Dodajte narezane jabuke u voćne ili povrtne salate za osvježavajući okus.
 • U kolačima i pitama: Jabuke su klasičan sastojak za pripremu kolača, pita i pirea.
 • Sok od jabuka: Svježe cijeđeni sok od jabuka je ukusan i zdrav napitak.
 • Suhe jabuke: Suhe jabuke su praktičan snack i izvor vlakana.

Jabuke su voće koje nudi ne samo osvježavajući okus, već i brojne zdravstvene benefite. Redovita konzumacija jabuka može doprinijeti boljoj probavi, zdravom srcu i općem blagostanju.


***Informacije na portalu Zdrava Alternativa nisu zamjena za profesionalni medicinski savjet i ne smiju se smatrati osnovom za donošenje odluka o liječenju. Svi tekstovi koji se nalaze na ovoj stranici isključivo su informativnog karaktera. Za usluge dijagnosticiranja i određivanja medicinskog tretmana obratite se svom doktoru.

Leave a Comment