Je li moguće spasiti orhideju bez korijena, s jednim živim listom: češnjak neće dopustiti da cvijet nestane

Neki se vrtlari s ponosom hvale pravim staklenikom za orhideje, dok su drugi s tugom primijetili da im biljke prestaju cvjetati, suše se, venu ili trunu.

Ako pripadate potonjoj kategoriji, vjerojatno će vam trebati savjet stručnjaka iz internetske publikacije BelNovosti, znanstvenice agronoma, krajobrazne dizajnerice Anastazije Kovrizhnykh, koja je rekla kako obnoviti biljku, čak i ako njezini korijeni praktički nedostaju, a samo jedan list ostaje živ.

Da biste to učinili, trebaće vam najčešći češnjak i upute iz ovog članka.

Prije svega, tretirajte orhideju kako biste se riješili ostataka zemlje, suhog korijenja i lišća zaraženog gljivicama. Krajnji rezultat trebao bi biti središnja stabljika s netaknutim i zdravim listovima.

Osušite stabljiku od viška vlage papirnatim ručnikom.

Sljedeći korak je usitniti 3 velika režnja češnjaka pomoću noža ili mužara. Usitnjeni češnjak stavi se u staklenu posudu i prelije sa 400 mililitara vode.

Kako bi se poboljšala svojstva proizvoda, češnjak se može natopiti u rižinoj vodi.

Za pripremu rižine vode potrebno je u vodu dodati dvije žlice riže, promiješati i odmah procijediti. To će pomoći u zasićenju vode kalcijem, magnezijem i fosforom.

Ostavite češnjak namočen u vodi tri sata.

Nakon toga tinkturu češnjaka treba procijediti. Mala količina dobivene tekućine ulije se u visoku čašu ili bocu.

Zatim u ovoj tekućini trebate potopiti samo bazu orhideje na 25 minuta.

Sve što ostaje je pustiti da se orhideja osuši, nakon čega morate izgraditi strukturu od plastične boce, čiji vrat treba odrezati i staviti na dno s poklopcem prema gore.

Stavite biljku unutra tako da korijen bude na vrhu boce i napunite posudu vodom dok baza orhideje samo ne dodirne površinu.

Sve što ostaje je redovito dodavati i mijenjati vodu u svježu vodu, kao i prskati lišće cvijeta čistom vodom svaka 3 dana, a za otprilike mjesec dana vidjet ćete da je orhideja uhvatila nove korijene.

Ranije nam je stručnjak rekao kada posaditi sadnice begonije.

Leave a Comment