JESENSKA PRIJATELJICA Dunja – melem za probavni sustav

Dunja (Cydonia oblonga) niskokalorično je voće s velikim sadržajem tanina i sluzi koje povoljno djeluje na rad crijeva i na sprječavanje upala. Zbog sadržaja antioksidansa poput kvercetina, kempferola, derivata kavene kiseline i rutina plod dunje ima protubakterijska svojstva koja mogu pomoći u sprječavanju prekomjernoga razmnožavanja nekih štetnih bakterija. Kuhani plod dunje preporučuje se protiv upale sluznice želudca i crijeva. Dunja se upotrebljava i za liječenje upaljene sluznice jednjaka, krajnika, dišnih putova, kao i za ublažavanje proljeva. U liječenju proljeva posebno je učinkovit čaj od lista dunje. Listovi dunje sadrže tanine koji djeluju stežuće. Čaj od dunje utječe blagotvorno na cjelokupni probavni sustav, regulira probavu, a posebno se preporučuje osobama koje imaju problema s nadraženim crijevima. Tanini iz lista dunje ublažavaju grčeve u želudcu te posjeduju antibakterijska i protugljivična svojstva. U narodnoj medicini sok od dunje upotrebljava se u liječenju upale dišnih putova i astme, a pečena ili kuhana dunja preporučuje se anemičnim osobama.

  • Dunja sadrži dosta pektina, koji pomaže u regulaciji masnoća u krvi. Oni također štite sluznicu probavnoga sustava jer, ulazeći u želudac, tvore tvar sličnu gelu koja obavija crijevnu sluznicu i tako štiti sluznicu od iritacije.
  • U liječenju proljeva dovoljna su na jednu šalicu samo tri osušena lista dunje, koje treba preliti kipućom vodom i ostaviti poklopljeno pola sata.
  • Zbog sadržaja amigdalina, koji je otrovan, sjemenke dunje ne upotrebljavaju se zdrobljene. Sluz koju ispuštaju kada su namočene u vodi tvori želatinoznu masu koja se rabi u liječenju kožnih tegoba, raspucanih usana, opeklina, dekubitusa i rana.
  • Zbog visokoga sadržaja polifenola dunja će smanjiti razinu slobodnih radikala, štetnih spojeva koji povećavaju rizik od nastanka niza bolesti i ubrzavaju proces starenja.
  • Konzumiranje dunje u velikim količinama može utjecati na zatvor stolice.

Leave a Comment