Kako se riješiti zujanja u ušima prirodnim putem?

Neprestano zujanje u ušima (tinitus) može drastično narušiti kvalitetu života. No, ta se pojava ne smatra bolešću, nego simptomom drugih stanja ili bolesti. Najčešće se manifestira kao zujanje, hukanje i zvonjenje, a javlja se kao posljedica pogoršavanja sluha tijekom starenja, izloženosti prevelikoj buci ili nakon određenih infekcija.

Tinitus također može biti popratni simptom kod osoba koje imaju povišen krvni tlak ili lošu cirkulaciju. Međutim, iako je u većini slučajeva sasvim bezazlen, svakako vam savjetujemo da posjetite liječnika kako biste uklonili moguću povezanost s nekim ozbiljnijim bolestima.

 

Kako zaustaviti zujanje u ušima?

U nastavku članka donosimo vam nekoliko metoda pomoću kojih možete pokušati ublažiti i zaustaviti zujanje u ušima prirodnim putem.

Bademovo ulje protiv zujanja u ušima

Bogato raznim vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, bademovo ulje između ostalog pomaže i u borbi protiv bolova u ušima, kardiovaskularnih bolesti te snižavanju krvnog tlaka, jednog od mogućih uzročnika zujanja u ušima.

Protiv tinitusa, bademovo ulje možete koristiti tako da natopite komadić vate u ulje te ga stavite na uho. Trebali biste pripaziti na položaj glave kako ulje ne bi iscurilo van. Nakon 10 do 15 minuta možete obrisati višak ulja koje se nije apsorbiralo.

Bademovo ulje se također često koristi za omekšavanje suvišnog voska u ušima, a može se i kombinirati s kamilicom. U tom slučaju treba se pomiješati bademovo ulje s nekoliko kapi kamilice, a zatim se uho može masirati tim pripravkom.

Ginko biloba protiv zujanja u ušima

Ginko biloba se već godinama smatra jednim od najboljih prirodnih stimulatora moždanih funkcija. Potiče cirkulaciju u mozgu, ali i općenito, te tako osigurava maksimalan dotok kisika i hranjivih tvari čime utječe na smanjenje moguće upale uha jer kapilare koje se nalaze oko njega imaju dobru prokrvljenost.

Dosadašnja su istraživanja konkretnog učinka ginko bilobe protiv zujanja u ušima bila proturječna, no revizija dostupne literature koju su proveli Mahmoudian-Sani i suradnici 2017. godine za časopis The International Tinnitus Journal tvrde da ona ipak pomaže. Međutim, kako na tinitus utječe mnogo čimbenika, svakako se savjetuje razgovor s liječnikom radi prilagođavanja terapije.

Za zujanje u ušima preporučuje se korištenje tinkture od listova ginka koju možete nabaviti u običnim te biljnim ljekarnama.

Više o ljekovitim svojstvima ginko bilobe možete pročitati ovdje.

Gospina trava (kantarionovo ulje) protiv zujanja u ušima

Ako zbog problema s tinitusom postajete depresivni, gospina trava (kantarion) pravi je izbor za vas. Osim što se radi o prirodnom antidepresivu, ova biljka također posjeduje antibakterijska, antivirusna te protugljivična svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv primarne infekcije koja je uzrokovala tinitus.

Protiv zujanja u ušima može vam pomoći masaža kantarionovim uljem, a konzumacija tinkture od gospine trave vam može olakšati depresiju. I ulje i tinkturu možete pronaći u običnim te biljnim ljekarnama, ali možete ih također i pripraviti sami. Recepte možete pročitati ovdje.

Ipak, treba napomenuti da biste se trebali savjetovati s liječnikom ako koristite i antidepresive ili neke druge lijekove jer bi moglo doći do negativnih interakcija između navedenih lijekova i pripravaka od gospine trave.

 

Leave a Comment