Kamilica – lijek u svakodnevnom užitku

Ono što kamilicu čini lekovitom je njeno eterično ulje, poznato još od 16. veka, i supstance kao što su bisabol, derivati ​​kumarina, flavonski glikozidi i holin.

Kamilica (Matricaria Chamomilla L.) je poznata ljekovita biljka koja pripada porodici Asteraceae. Vrlo je rasprostranjena i može se naći u gotovo cijeloj Evropi i Aziji. Raste na livadama, među usjevima i uz puteve na mjestima izloženim suncu. Od njegovih cvjetova se najčešće priprema čaj, koji nije samo u terapeutske svrhe, već je i svakodnevni užitak.

Ono što ga čini ljekovitim je eterično ulje, poznato još od 16. stoljeća, te tvari poput bisabola, derivata kumarina, flavonskih glikozida i holina. Beru se žuti cvjetovi kamilice iz kojih se destilacijom s vodenom parom dobiva plavo obojeno eterično ulje, što je zbog kamazulena, glavnog sastojka.

Cvjetne glavice (Matricariae flos) skupljaju se u toplim i sušnim danima u podne, odnosno kada je sunce najviše jer je tada najveća količina bitnih sastojaka, i suše se na temperaturi od 350 ºC. Lijek ima karakterističan, vrlo prijatan miris.
Širok spektar primjena

Iako se u narodnoj medicini spominju mnoge primjene kamilice, u službenoj medicini zastupljen je samo jedan dio. Kamilica se koristi za spoljašnju i unutrašnju upotrebu kod dece i odraslih u obliku tinkture, ulja, rastvora (čaja), praha i obloga. Osim u zapadnoj medicini, koristi se i u staroj ajurvedskoj medicini za liječenje probavnih tegoba, nervnih poremećaja i izostanka menstruacije.

Za odrasle se priprema jak čaj od kamilice – dve kašike cvetova prelijte sa 3 dl ključale vode i ostavite poklopljeno jedan sat. Čaj se ne prokuva, jer kamilica sadrži hlapljiva esencijalna ulja koja tokom kuvanja isparavaju i tako gube vrijedni sastojak.
Mali čaj se daje maloj djeci za smirivanje i ublažavanje grčeva.
Njegovo antiflogističko (protuupalno) djelovanje, koje se pripisuje bisabolu i kamazulenu, najčešće se koristi kod raznih upala, za ispiranje usta, rana i čireva.
Važan je i antiulkusni učinak na želudac – sprječava nastanak čira i pomaže u njihovom liječenju.
Aktivne supstance apigenin i hernijanin odgovorni su za smirivanje grčeva, posebno kod menstrualnih tegoba.
Pozitivno djeluje i na postizanje ravnoteže crijevne flore te kod mučnine i povraćanja.
Eterično ulje kamilice koristi se i u aromaterapiji za ublažavanje simptoma glavobolje, menstrualnih i klimakterijskih tegoba, alergija, opekotina, za smanjenje temperature i ublažavanje depresije. Dodaje se kupkama, mirisnim lampama i koristi se za inhalacije u obliku ulja.

Ekstrakt ulja kamilice nalazi se u većini kozmetičkih proizvoda za njegu kože. Može se pripremiti i kod kuće od maslinovog ulja i sušenog cvijeća. Ulje se čuva tri sedmice na toplom mjestu i procijedi, a koristi se za njegu vlasišta, uklanjanje peruti i njegu ispucale kože. Čuva se na tamnom i hladnom mestu.
Od kamilice se priprema i tinktura (ekstrakt kamilice u alkoholu) koja se koristi za prevenciju upalnih procesa u ustima i grlu i kod lakših povreda kože.

Rezultati nedavno provedene studije ukazuju na dugotrajno pozitivno protuupalno i antispazmodičko djelovanje kamilice na organizam, s obzirom da nakon primjene količina aktivnih tvari u organizmu ostaje do dvije sedmice.

Leave a Comment