Kažu da je ovo najzdravije povrće na svijetu – jedete li ga?

Neke vrste povrća imaju više nutrijenata nego druge.

Povrće je neophodno za naše zdravlje te glavni izvor mikronutrijenata potrebnih za funkcioniranje organizma. Osim što je prepuno vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa, također je zasitno, aromatično i savršeno za razna jela, poput salata, juha, frapea i sendviča. Iako je svo povrće hranjivo, neke vrste imaju više nutrijenata nego druge. Ako svoju prehranu želite poboljšati, pokušajte u jelovnik dodati špinat, brokulu, češnjak, ciklu ili druge.

Nutritivno najbogatije povrće

1. Špinat

Malo tko ne veže ovo povrće s Popajevom snagom, a čini se da je i mnogima omiljeni lik iz crtića bio u pravu. Špinat je zeleno lisnato povrće koje je na vrhu ljestvice kao povrća najbogatije hranjivim tvarima.

Samo jedna šalica, otprilike 30 grama, sirovog špinata osigurava 16 posto preporučenog dnevnog unosa (DV) vitamina A, a uz to i 120 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K, a sve to sa samo sedam kalorija.

Špinat se također može pohvaliti antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti. Jedno je istraživanje pokazalo da tamno lisnato povrće poput špinata ima izrazito visok sadržaj beta karotena i luteina, dva antioksidansa koja se povezuju sa smanjenim rizikom od raka.

Drugo istraživanje je pokazalo da špinat može održati zdravlje srca jer pomaže u smanjenju krvnog tlaka. Uz to, brojni antioksidansi i vitamin K, koji se nalaze u ovom povrću, mogu koristiti zdravlju srca i smanjiti rizik od bolesti. Špinat sadrži vitamin A te karotenoidne pigmente lutein i zeaksantin, a te tvari imaju važnu ulogu u zaštiti oka protiv oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu i promjena u oku uzrokovanih starenjem. Dobrobiti za zdravlje oka imat ćete neovisno o tome konzumirate li špinat svježi, konzervirani ili smrznuti.

2. Mrkva

Možda ne biste očekivali da se mrkva nalazi na drugom mjestu na listi nutritivno najbogatijeg povrća, no ona je bogata raznim hranjivim tvarima. Sadrži više od 100 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina A u samo 100 grama. Također sadrži beta karoten, antioksidans koji daje narančastu boju i može pomoći u prevenciji raka. Vaše tijelo pretvara upravo beta karoten spoj u vitamin A.

Zapravo, jedna studija objavljena u časopisu Nutrients obavljena na više od 57.000 ljudi povezala je konzumaciju najmanje 2-4 mrkve tjedno sa 17 posto nižim rizikom od raka debelog crijeva. Uz to, pregledom 18 studija utvrđeno je da mrkva također može smanjiti rizik od raka pluća.

Naposljetku, ovo popularno korijenasto povrće bogato je mnogim drugim ključnim nutrijentima, uključujući kalij i vitamine C i K.

3. Brokula

Neka istraživanja pokazuju da brokula i srodno joj povrće mogu preventivno djelovati na neke vrste raka zahvaljujući sulforafanu, biljnom spoju koji, između ostaloga, štiti zdrava tkiva i pojačava detoksikaciju koju provodi jetra.

Jedna mala studija otkrila je da klice brokule smanjuju razine markera upale, koji su povezani s kroničnim stanjima kao što su bolesti srca.

Uz to, američko istraživanje na miševima iz 2017. pokazalo je da su glodavci koji su dobivali suplement brokule doživjeli pozitivan učinak na crijevni mikrobiom, što je dovelo do smanjenja upale.

Leave a Comment