Koje korisne materije sadrži kiselo mleko i da li se preporučuje njegovo svakodnevno konzumiranje

U 100 grama kiselog mleka nalazi se više od 3 g proteina, a koncentracija dobrih lipida i proteina je pet puta veća nego u običnom mleku.

Kiselo mleko obiluje hranljivim materijama koje se nalaze u običnom mleku, ali je njegova osobenost i prednost u tome što se procesom fermentacije vrednost ovih sastojaka uvećava. Kiselo mleko nije samo riznica proteina i lipida, već i brojnih vitamina i dobrih bakterija.

Koje korisne materije sadrži kiselo mleko

U kiselom mleku nalaze se i sledeće hranljive materije:

  • proteini (uključujući kazein)
  • masti (lipidi, uključujući i sastojke membrane globula mlečnih masti – najkorisnije lipide)
  • minerali i drugi mikronutrijenti (posebno kalcijum, magnezijum i kalijum)
  • vitamini (uključujući K1 i K2).

Niži holesterol, koristi za imunitet beba…

Svi ovi sastojci čine izuzetno visoku nutritivnu vrednost kiselog mleka. Na primer, u 100 gr kiselog mleka ima više od 3 g proteina. Koncentracija dobrih lipida i proteina je pet puta veća nego u običnom mleku. Ovi sastojci pored ostalih molekula sadrže fosfolipide i sfingolipide, koji su prema istraživanjima odlični za snižavanje holesterola.

Takođe imaju antiinflamatorno dejstvo i pozitivno utiču na nervni sistem. Proteini i dobri lipidi imaju sposobnost da poboljšaju imunski sistem novorođenčeta, zbog svojih antioksidativnih i antimikrobnih svojstava. Jedna studija je otkrila da uzimanje 45 grama kiselog mleka svakog dana može značajno da smanji nivo holesterola.

Bogatstvo probiotika: Kiselo mleko poboljšava varenje

Kiselo mleko dobija dodatne koristi fermentacijom, koje se pre svega odnose na probiotike. Naime, različite dodatne probiotske kulture obogaćuju kiselo mleko i pojačavju korisna svojstva. Probiotici su nam neophodni za bolje digestivno zdravlje, funkcionalnije varenje i stabilnost crevne flore. Poznato je da je tajna jakog imuniteta u crevima i da su za to odgovorne naše dobre bakterije u crevima.

Ovde se krije i najvažniji odgovor da li je kiselo mleko bezbedno konzumirati svakodnevno. Naime, jedino ako ga jedemo svakodnevno ali u umerenim količinama, možemo uticati i na stabilizaciju procesa varenja. Naravno, podrazumeva se da nismo intolerantni na laktozu iako i ovde ime prednosti u odnosu na obično mleko.

Nizak sadržaj laktoze i malo kalorija

Laktoza je prirodni šećer prisutan u mleku i mlečnim proizvodima. Do intolerancije na laktozu dolazi kada nam nedostaje enzim laktaza, bez koga ne možemo u potpunosti da razgradimo laktozu. Simptomi intolerancije na laktozu su:

  • gasovi
  • bol u stomaku
  • nadimanje
  • dijareja.

Kiselo mleko sadrži laktozu ali u neuporedivno nižim količinama nego obično mleko i većina prerađevina. Takođe, probiotske bakterije u kiselom mleku pomažu u razgradnji laktoze, što može da umanji i rizik od alergijskih reakcija. Osećaj može biti individualan u zavisnosti od toga u kojoj meri nekome nedostaje laktaza, pa će tako neke osobe intolerantne na laktozu moći bez problema da konzumiraju kiselo mleko, dok će neke osećati neznatne tegobe. 

Leave a Comment