Koje povrće jesti sirovo, a koje kuvano?

Nije sve vrste povrće zdravije jesti sirovo. Naime, neke vrste povrća tek kuvanjem počinju oslobađati hranjive tvari.

Kada je povrće u pitanju, jedno je sigurno- konzumirajte ga što više i u svakom obroku. Svako zna da je povrće dobro za naše tijelo, no mnogi od nas su u nedoumici da li je bolje povrće skuvati ili pojesti sirovo kako bi dobili maksimum potrebnih nutrijenata.

U nastavku donosimo kratak pregled povrća i otkrivamo koje je vrste bolje jesti kuvane, a koje sirove.

Rajčica – najbolja je kuvana

Rajčice bi prema nekoliko istraživanja prije konzumacije ipak trebalo termički obraditi. Toplina razgrađuje debele stanične stijene ovog povrća i pomaže tjelesnoj apsorpciji nekih tvari koje se vežu upravo uz stanične stijene rajčice. Prije konzumacije bi se trebale obraditi i rukola i brokula i kelj, cvjetača, kupus, prokulica, čak i rotkvica i poročarka. Naime, navedeno povrće sadrži hemikalije koje blokiraju rad tiroidne žlijezde pa se smatra da ga je dobro barem napariti ili lagano skuvati.

Brokula – najbolje je kuhana

Zapravo, brokula je jedno od rijetkih povrća koje, prema istraživanju, ima više hranjivih svojstava kuvana nego u sirovom obliku. Odlična je za obnovu stanica i pripisuju joj se antikancerogena svojstva.

Mrkvu je također bolje kuvati

Iako ju najčešće jedemo sirovu, mrkvu je za bolju apsorpciju karotenoida preporučljivo ih je skuhati u kipućoj vodi. Kuhanje mrkve maksimalno olakšava našem tijelu mogućnost iskorištavanja svih pozitivnih učinaka mrkve te je stoga uvijek preporučljivo skuhati nju prije konzumacije.

Špinat je također bolji kuvan

Špinat konzumirajte kuvanog – na taj ćete način apsorbirati više željeza, kalcija i magnezija. Iako je i sirov špinat koristan, kuvanjem ćete pomoći tijelu apsorbirati kalcij kojim je ovo povrće bogato. Najkorisnije bi bilo da ga pripremite na pari.

Krumpir i batat najbolje je kuvati

Krumpir i batat najbolje je kuvati, ali sa kožom jer ona sadrži najveći dio hranjivih tvari ovog gomoljastog povrća. Ukoliko možete preporučujemo da parite ove dvije vrste povrća i to sve dok ne postanu dovoljno mekane za konzumaciju. Ukoliko niste na “ti” sa parenjem, sljedeći najbolji način je pečenje, budući da se kuhanjem krumpira u vodi gube ogromne količine nutrijenata.

Luk jedite sirov

Najzdraviji način konzumacije luka je jesti ga sirovog. Ako ga kuhate, on će izgubiti većinu alicina, fitonutrijenta koji nam pomaže držati apetit pod kontrolom. S druge strane, luk je bogat flavonoidom kvercetinom koji ima protuupalna svojstva, a količina flavonoida se povećava upravo – kuhanjem! Žuti i crveni luk sadrži više flavonoida nego bijeli, a preporučuje se dinstati ga najviše pet minuta.

Cikla je također bolja sirova

U Hrvatskoj priprema salate od cikle podrazumijeva njeno kuhanje. Ipak, cikla bi se trebala jesti sirova jer u suprotnom kuvanjem gubi čak 30 posto ukupne količine folata. Ako vam je dosadila cikla kao prilog, konzumirajte ju naribanu u kombinaciji s jabukom!

Paprika je najbolja sirova

Ako pak pojedete porciju od 50 g sirove paprike osigurali ste vašem organizmu 75% svih potreba koje su vam neophodne za dobivanje energije i za jačanje imuniteta. Provitamin A koji se nalazi u paprici zajedno s vitaminom C, izvrstan je antioksidans koji pomaže u borbi protiv starenja stanica i protiv kardiovaskularnih bolesti.

Uravnotežena i zrava prehrana trebala bi sadržavati i sirovu i kuhanu hranu, odnosno i sirovo i kuvano povrće!

Leave a Comment