Koje su dobrobiti meda i je li zdrav za sve?

Može li med, prirodni sirup koji je slađi od šećera, biti i najbolja zamjena za šećer? Stručnjakinja za prehranu Jo Lewin predstavila je prednosti i nedostatke ove namirnice.

Što je med?

Med je sirup zlatne boje koji proizvode pčele skupljajući cvjetni nektar, prenosi Danas.

Čuva se kao saće da bi se osogirala hrana za košnicu tijekom zimskih meseci.

U staroj Grčkoj, med je smatran „hranom bogova“, dok je u Kini klasificiran kao lijek.

Kalorijska i prehrambena vrijednost meda

Sirov med sadrži aminokiseline, antioksidanse, vitamine, minerale, i šećer.

Ima visok sadržaj fruktoze, zbog čega je slađi od šećera, ali umjereni glikemijski indeks (GI), skala za klasifikaciju namirnica koje sadrže ugljikohidrate.

GI pokazuje brzinu i nivo rasta šećera u krvi (glukoze) nakon unosa određene namirnice.

Prehrambene vrijednosti jušne žlice (20 grama) meda:

58 kcal/246 KJ – energetska vrijednost
15,3 grama – ugljikohidrati
15,4 grama – šećeri
0,1 grama – proteini
0 grama – masti

Dobrobiti meda

Zdravstvene koristi meda ovise od postupka prerade, kao i od kvalitete cvjetova s kojih pčele sakupljaju nektar.

Sirov med je negrijan, nepasteriziran, nepročišćen, niti na bilo koji način filtriran, i obično sadrži više hranjivih tvari koje poboljšavaju zdravlje, a koje se mogu izgubiti tijekom standardnih metoda prerade.

Med se godinama koristi kao antiseptik.

Vjeruje se da ubrzava zarastanje manjih površinskih rana, čireva i opekoklina.

Pošto se med sastoji uglavnom od glukoze i fruktoze, dva šećera koja vezuju vodu u tijelu, med upija vodu u rani i tako je isušuje i usporava razmnožavanje bakterija i gljivica.

Med, posebno tamnije boje, bogat je izvor kemijskih spojeva kao što su flavonoidi. Ustanovljeno je da flavonoidi imaju antibakterijska, antivirusna, protuupalna, i antialergijska svojstva. Zbog flavonoida, postoje mišljenja da je med zdraviji od šećera i da sadrži antioksidante.

Međutim, iako med ima niži GI od saharoze (običnog, stolnog šećera), visoko je kaloričan i izaziva rast razine šećera u krvi pa ga treba uzimati u umjerenim količinama.

Je li med bolji od šećera

Med ima niži GI od šećera, što znači da nivo šećera u krvi ne podiže toliko brzo kao obični šećer.

Med je slađi od šećera te je organizmu potreban u manjim količinama, ali ima nešto više kalorija po čajnoj žličici pa je potrebno pažljivo pratiti količinu koja se unosi u organizam.

Ako više volite med od šećera, probajte pronaći sirov jer sadrži više vitamina, enzima, antioksidansa, i drugih hranjivih tvari od bijelog šećera i jedite ga u umjerenim količinama.

Međutim, treba znati da je količina hranjivih tvari koju sirov med daje organizmu zanemariva s obzirom na količinu unosa ove namirnice.

Je li med dobar za sve?

Med sadrži šećere, a to su spojevi čiji unos prehranom bi trebalo ograničiti i iako ne stvara probleme većini odraslih, treba ga uzimati u preporučenim količinama.

Zamjena običnog šećera medom ne donosi stvarne koristi dijabetičarima i onima koji pokušavaju kontrolirati nivo šećera u krvi jer obje namirnice utječu na nivo šećera u krvi.

Također, djeca mlađa od 12 mjeseci ne bi trebala uzimati sirov ili industrijski, prerađeni med jer može izazvati vrstu trovanja hranom koja se zove botulizam.

Iako se većina nas može sladiti medom, nije prihvatljiv za sve.

Med nije veganska namirnica jer se skupljanje meda smatra štetnim za pčele, koje su naporno radile da ga proizvedu i potreban im je da bi preživjele tijekom zimskih mjeseci.

Leave a Comment