Koliko ovih savjeta o kiseljenju povrća već znate?

Znate li na koje stvari treba obratiti pažnju da biste uživali u plodovima ljeta i zime?

Iako ukiseljene namirnice danas možemo kupiti u svakoj prodavnici, domaće zimnice i dalje imaju posebnu vrijednost i donose posebno zadovoljstvo. Prilikom pripreme obratite pažnju na ovih pet stvari:

1. Uvijek birajte čvrsto povrće

Prije nego što počnete sa kiseljenjem, važno je odabrati prave namirnice. Birajte čvrsto, mlado povrće i voće koje još nije zrelo. Nakon što odaberete namirnice pokiselićete, oguliti, oprati i ocijediti i prema receptu naribati, isjeckati ili ostaviti cijele. Imajte na umu da određene vrste povrća zahtijevaju veću koncentraciju octene kiseline kako bi se spriječilo kvarenje.

2. Sirće sprečava razvoj mikroorganizama -ocat-alkohol-ocat

Alkoholno sirće će sačuvati vaše povrće od kvarenja jer neće dozvoliti da se na njemu razviju mikroorganizmi koji podstiču truljenje. Osim što konzerviranom povrću daje jedinstven okus, sirće kiseli okolinu u kojoj se nalaze mikroorganizmi, stvarajući nepovoljne uslove za njihovo djelovanje. Povrće prelijte prokuvanom mešavinom alkoholnog sirćeta i vode u omjeru 1:2, uz dodatak šećera, soli i drugih začina po želji.

3. Nemojte koristiti metalni kuhinjski pribor

Prilikom kiseljenja povrća nemojte koristiti bakreno i mesingano posuđe, jer sirće reaguje sa metalima, što može pokvariti zimnicu. Najbolje je koristiti aluminijsko, emajlirano i vatrostalno posuđe i viljuške. Za miješanje koristite drvene kašike, a cjedilo treba biti plastično. Tegle zatvorite plastičnim poklopcima na zavrtanje ili poklopcima koji su od dna prekriveni plastikom.

4. Povrće ne bi trebalo da lebdi iznad mešavine sirćeta

U velike tegle koje ste prethodno sterilizirali zagrijavanjem u rerni ili vrućoj vodi napunite narezano ili celo povrće i pritisnite ga da se ne pomera. Ostavite oko 25 mm praznog prostora na vrhu iznad ivice povrća jer kiseljenjem upija tečnost, a ako ispliva iznad površine postoji mogućnost da će izgoreti celu teglu povrća.

5. Tegle uvijek čuvajte na tamnom i hladnom mjestu

Tegle treba čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu oko osam nedelja, sa izuzetkom kiselog kupusa, koji se može koristiti već posle nedelju dana. Kupite ili napravite vlastite etikete za označavanje namirnica u staklenkama i datuma kada su konzervirane. Imajte na umu da kiseli kupus može uzrokovati kvarenje drugih namirnica, pa ga treba čuvati na posebnom mjestu.

Leave a Comment