KONZUMIRANJEM OVOG VOĆA I POVRĆA NAJBOLJE ĆETE ZAŠTITITI SVOJE ZUBE

Očuvanje zdravlja zuba izuzetno je važno, a u nastavku vam donosimo spisak voća i povrća koje, osim što je vrlo zdravo za rad kompletnog organizma, posebno je dobro za vaše zube.

Želite li očuvati zdravlje vaših zuba – jedite mrkvu! Kada žvačete hranu koja je hrskava i bogata vlaknima, usta moraju raditi “prekovremeno”, što posebno stimuliše desni. Zdrave desni su važan faktor u njezi usne šupljine jer igraju veliku ulogu u održavanju zdravlja zuba.

Osim toga, ne zaboravite svaki dan pojesti po jednu jabuku. Ovo voće nazivaju prirodnom četkicom za zube, a idealne su za grickanje. Važno je naglasiti da se zbog zdravlja vaših zuba preporučuje da izbjegavate sokove od jabuke – zbog dodanih šećera koji mogu uzrokovati kvarenje.

Sočno i lisnato povrće su savršeni za održavanje zdravlja usne šupljine. Kupus, blitva i zelje u zrnu odličan su izbor za vaše zube. Ispunjeni su vitaminima i mineralima neophodnim za održavanje i poboljšanje oralnog zdravlja. Osim toga sadrže i velike količine magnezija, vitamina A i C, beta karotena, kalcija, magnezija…

Citrusno voće ima veliku količinu vitamina C, te je bogato vlaknima što pomaže u čišćenju zuba (prilikom žvakanja). Stručnjaci preporučuju da što češće jedete narandže, kruške i lubenice.

HAYAT

Leave a Comment