Livadne biljke: Na ovih 5 ljekovitih samoniklica obratite pozornost dok šetate

Livadno bilje je samoniklo bilje koje može biti jestivo, čajno i/ili ljekovito. Mnoge od ovih biljaka ne rastu samo u proljeće, već nas vesele i u šetnjama tijekom ostalih godišnjih doba.

U nastavku vam donosimo popis osam livadnih biljaka na koje obratite pozornost u šetnji prirodom jer mogu biti vrlo korisne.

Prije upotrebe tih biljaka u ljekovite svrhe uvijek se savjetujte s liječnikom ili stručnom osobom.

Livadne biljke – vrste

Vjerojatno ste više puta prošli pokraj, ubrali ili promatrali neke biljke na livadi, koje se još može kategorizirati kao samonikle biljke. Među poznatijim livadnim biljkama su sljedeće:

 • livadne biljke bijelog cvijeta – tratinčica, divlja mrkva, visibaba, šumska đurđica, bijeli sljez, livadna broćika, ptičje mlijeko, mrazovac, šumska mjehurica itd.
 • livadne biljke žutog cvijetagospina trava, maslačak, žuti pasji luk, pravi oman, rosopas itd.
 • livadne biljke ružičastog cvijetamajčina dušica, poljska prženica, pastirska iglica, poljska urodica, proljetna kukavičica itd.
 • livadne biljke ljubičastog cvijeta – ljubičice, crni gavez, zvončike, proljetni šafran itd.
 • livadne biljke crvenog cvijeta ili ploda – divlji mak, šumska mjehurica, pjegasti kozlac itd.
 • livadne biljke smeđeg cvijeta – šumska kokoška, paukova kokica, vilino oko itd.
 • livadne biljke plavog cvijeta ili plodalivadna kadulja, cikorija, šumska potočnica, modra biserka, presličica, veronika, mali zimzelen itd.

Livadne biljke – upotreba

Nisu sve livadne biljke pogodne za uporabu, ali one koje jesu mogu se koristiti za čajeve, med, pripremu jela, kao začini te u ljekovite i/ili kozmetičke svrhe (ljekovite livadne biljke). Ako se odlučite na samostalno branje nekih od livadnih biljaka, morate dobro biti informirani o karakteristikama i izgledu biljke koju berete.

U nastavku pročitajte više o PET poznatih livadnih biljaka koje možete lako nabaviti i koristiti u različite svrhe.

1. Maslačak (lat. Taraxacum officinale)

Biljku maslačka možete koristiti za pripremu čaja koji ima brojna ljekovita svojstva. Možete ga i jesti, jer su svi dijelovi biljke jestivi – uključujući korijen (pečeni) i cvijet (sirovi). Listovi maslačka su gorki, ali sadrže željezo, pa ih možete dodati u salatu.

Maslačak sadrži brojne vitamine i minerale, a često se koristi u svrhe poboljšanja probave i smanjenje upalnih procesa u organizmu.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode koja pozitivna djelovanja maslačak može imati, a to su:

2. Kopriva (lat. Urtica sp.)

Od livadnih biljaka, kopriva ima jednu od najširih primjena. Može se koristiti u prehrambene, medicinske, ali i kozmetičke svrhe. Najpopularnije upotrebe koprive su za izradu krema, čajeva, kapsula ili u kuhanju. Vrlo je rasprostranjena i uporaba tinkture od koprive koja može potaknuti rast kose.

Kopriva je jako cijenjena zbog svojeg bogatstva vitaminima i antioksidansima te efekata na zdravlje. Pronađeni su i izolirani spojevi iz koprive koji mogu djelovati antioksidativno i protuupalno. To su:

 • polifenoli – kempferol, kvercetin, kavena kiselina, kumarini
 • pigmenti – beta karoten, lutein, luteoksantin.

Postoje znanstvene indikacije pozitivnog učinka koprive na:

3. Kupine (lat. Rubus fructicosus L.)

Uočiti grm kupine s velikim zrelim plodovima mora biti jedno od malih čovjekovih veselja, ako se ne ubodete pri branju! Iako su bobice ukusne i jestive sirove, možete ih upotrijebiti za pripremu kolača ili od njih napraviti zdravi sok.

Pregledni rad, objavljen 2015. godine u International Journal of Molecular Sciences, donosi popis najvažnijih antioksidativnih spojeva koji se nalaze u kupinama. To su:

 • flavonoidi i flavoni – kempferoli, kvercetini, mirceni
 • antocijanini – cijanidini, peralgonidi, peonidini
 • fenolne kiseline i tanini – elaginska kiselina i elagitanini, galna kiselina i esteri galne kiseline, kumarna kiselina i njezini glikozidi.

Ti brojni antioksidansi snižavaju koncentraciju “lošeg” kolesterola te smanjuju rizik od razvoja kroničnih bolesti. Također, mogu pomoći prevenciji raka, poboljšati moždanu funkciju i djelovati protuupalno.

4. Matičnjak ili melisa (lat. Melissa officinalis)

Matičnjak ili melisa je još jedna biljka koja se može koristiti u brojne svrhe. Najčešće se koristi za pripremu čaja od matičnjaka, a možete ga i jesti. Sirovi matičnjak možete dodati u jutarnji smoothie, salate ili upotrijebiti za pripremu sirupa.

Antioksidativni spojevi koje listovi matičnjaka sadrže i koji bi mogli djelovati ljekovito su:

 • vitamin C
 • beta karoten
 • nerol
 • izopulegol
 • citral
 • citronelat
 • kariofilen.

Djeluje kao sedativ pa se upotrebljava za probleme sa snom, anksioznošću i probleme uzrokovane stresom. Također se koristi i za probavne smetnje jer umiruje nadraženi želudac i nadutost.

5. Divlja mrkva (lat. Daucus carota)

Divlja mrkva također spada među samonikle biljke čiji se svi dijelovi mogu koristiti u prehrambene ili ljekovite svrhe. Listovi, cvijet i korijen koji se mogu pripremiti na određene načine najčešće se jedu, dok se sjemenke koriste kao začin. Od divlje mrkve može se spremiti ljekoviti čaj, koristeći cijelu biljku ili samo sjeme.

Neka od povoljnih djelovanja divlje mrkve su sljedeća:

 • diuretik – pomaže osobama koje imaju problema s urinarnim traktom (kao što su problemi s mjehurom, bubrežni kamenac itd.)
 • sredstvo protiv nadimanja – pomaže smirivanju želuca te kod proljeva i probavnih smetnji
 • antioksidans – sjeme djeluje antibakterijski, pomaže čišćenju jetre i detoksu cijelog tijela.

Leave a Comment