LJEKOVIT ZAČIN Koromač poboljšava probavu i dojenje

Koromač  začinska je biljka koja se upotrebljava u kulinarstvu, a poznat je kao sredstvo koje se u obliku čaja daje dojenčadi koja imaju grčeve.

Čest je sastojak prirodnih preparata koji se primjenjuju za ublažavanje probavnih smetnja, osobito nadutosti i grčeva u želudcu i crijevima.

Upotrebljava se i kao digestiv (pojačava probavu hrane), protiv žgaravice i za poboljšanje apetita, a pospješuje i izlučivanje žuči. Osim što poboljšava rad probavnoga sustava, zbog visokoga sadržaja kalija on je izvrstan diuretik (potiče izlučivanje mokraće). Zbog toga je dobar u liječenju srčano-žilnih i reumatskih bolesti te bolesti mokraćnoga sustava.

Glavna je supstanca u koromaču spoj anetol koji utječe na povećanje razine estrogena i prolaktina u krvi majke. Zbog toga je koristan u reguliranju menstruacije, kao i poticanju izlučivanja mlijeka u dojilja.

Eterično ulje koromača sadrži masnu tekućinu začinjenoga mirisa, anisaldehid koji potiče stezanje glatkih mišića dišnoga sustava i na taj način omogućava iskašljavanje nakupljenoga sekreta u dišnim putovima.

  • Od koromača se dobivaju prirodni pripravci za smirenje kašlja i za grgljanje protiv zadaha iz usta.
  • Koromač djeluje u zaštiti jetara zahvaljujući â-miricenu i limonenu prisutnima u njegovu eteričnom ulju.
  • Sastojci koromača stimuliraju aktivnost maternice i mogu ubrzati i pojačati trudove. Stoga s konzumacijom koromača u trudnoći treba biti oprezan.
  • Zbog sadržaja kamfena koji ima snažno antimikrobno i antivirusno djelovanje čaj od koromača preporučuje se piti tijekom prehlade ili gripe.
  • Zbog sadržaja fitoestrogena esencijalno ulje koromača olakšava menopauzu, ublažavajući simptome toga stanja – valunge, promjene raspoloženja, nesanicu.
  • Zbog poticanja protoka urina čaj od koromača čisti organizam, poboljšava funkcije bubrega, sprječava pojavu kamenca.

Leave a Comment