Ljekovita svojstva sobnih biljaka

Cvijeće, osim što može da uljepša vaš životni prostor, može i da liječi.  Sobne biljke apsorbuju zagađivače vazduha i poboljšavaju kvalitet vazduha u zatvorenim prostorijama, ali imaju i druga ljekovita svojstva. Protiv migrene ili alergijskog napada odlični su ljiljani, dok se hrizantema pokazala kao najučinkovitija u uklanjanju zagađivača vazduha.

Cvijeće koje može da se drži u kući ili stanu ima jednistvene potrebe, pa prije nego što ga unesete u svoj dom potrudite se da saznate koji su najbolji uslovi u kojima uspijeva. Saznajte sve o svjetlu, temperaturi, klimi i prehrani, koja je vašoj biljci potrebna. Možda će vas iznenaditi, ali biljke odlično prepoznaju razliku između prigušenog svjetla, nedostatka svjetlosti ili djelimično osvijetljene prostorije. Ako tražite biljke koje ne zahtijevaju mnogo pažnje, onda su za vas ljiljani, dracena i zlatni puzavac.

Sobno bilje može vam pomoći kod sledećih zdravstvenih problema:

Prehlada

Sobne biljke povećavaju nivo vlage u vazduhu, pa se samim tim smanjuje količina prašine, a bolesti povezane sa prehladom manje su za čak 30 odsto.

Pospanost

Visok nivo ugljen dioksida utiče na pospanost kod ljudi. Sobne biljke vam u ovom slučaju pomažu tako što za vrijeme fotosinteze uklanjaju višak ugljen dioksida iz vazduha.

Stres

Cvijeće podstiče osjećaj blagostanja i utiče na to da ljudi budu smireni i optimistični. Osim toga, za biljke se već pouzdano zna da smanjuju krvni pritisak, a samim tim i stres.

Glavobolja

Biljke proizvode kiseonik i smanjuju nivo ugljen dioksida u vazduhu, pa ukoliko ih držite u svom domu manja je vjerovatnoća da ćete udisati ustajao vazduh koji doprinosi pojavi glavobolje.

Alergije

Ukoliko djecu u ranom dobu izložite nekim biljkama koje su povezane sa alergijama, to može biti svojevrsna vakcinacija, koja će potpomoći jačanje dječijeg imuniteta.

Zapušeni disajni putevi

Neke biljke, poput eukaliptusa, pomažu pri čišćenju sluzi i začepljenja u organizmu. One otvaraju bronhije i čiste sluz iz organizma tokom prehlade, gripe ili bronhitisa i predstavljaju prirodni antiseptik. Eukaliptus se koristi kao inhalant, ali ga nemojte jesti jer ima visoko toksična svojstva.

Suva koža

Biljke su prirodni regulatori vlažnosti vazduha i mogu ga ‘omekšati’ i na taj način povećati nivo hidratacije u vašem domu. Za ovaj efekat najbolje je posaditi teglicu engleskog bršljana.

Nesanica

S obzirom na to da bilje proizvode kiseonik, mogu pozitivno da utiču na vaš san. Neke biljke poput gerbera, ispuštaju kiseonik tokom noći, pa ih je najbolje postaviti pored kreveta kako biste tokom sna imali svjež vazduh.

Izvor: B92

Leave a Comment