LJEKOVITE I SJEMENKE I LIŠĆE I PLODOVI Mušmula za osnaživanje probavnoga sustava

Mušmula (Mespilus germanica, lat.), divlja kruščica, divlji je grm čiji se plodovi u narodnoj medicini najviše upotrebljavaju kod probavnih tegoba poput crijevne i želudčane upale i nadutosti te kao prirodni laksativ (protiv zatvora stolice), ali i na mnoge druge želudčane i probavne tegobe.

 

Za to je posebno zaslužna visoka količina pektina koji sadrži zreli plod, a koji potiče rad crijeva te pomaže u liječenju raznih upalnih procesa u organizmu, kao i u snižavanju kolesterola. Budući da pektin ubrzava proces probave i sprječava nagli porast šećera u krvi, plod mušmule je koristan osobama s povišenim šećerom u krvi.

Osim toga i čaj od lista mušmule djeluje na regulaciju šećera u krvi, kao i snižavanje kolesterola u krvi. Zbog visokoga sadržaja tanina i stežućih svojstava nezreli plodovi i list upotrebljavaju se u liječenju afta i krvarenja zubnoga mesa. Zreli plod mušmule, koji se bere u kasnu jesen nakon mrazova, jako je hranjiv i sadrži oko 20 posto šećera, od kojih najviše ima glukoze i fruktoze, koje izravno ulaze u krvotok i organizmu brzo vraćaju energiju. Osim toga sadrži znatne količine organskih kiselina, vlakna, minerale poput magnezija, fosfora, željeza i kalija te vitamine A, B1, B2, B3, B6 i C koji djeluju na poboljšanje imuniteta i krvne slike.

  • Od sjemenaka mušmule koje bubrenjem u vodi stvaraju sluz pripremaju se oblozi za razne ozljede kože
  • U narodnoj medicini sjemenke se rabe i za eliminiranje bubrežnih kamenaca i pijeska, no treba biti oprezan jer sjemenke sadrže određeni postotak cijanovodične kiseline
  • Čaj od svježih pupoljaka i cvjetova mušmule koristan je i kod tegoba disanja
  • Mušmula je niskokalorično voće koje u 100 grama sadrži oko 46 kalorija
  • Mušmula je prirodni laksativ pa se iz toga razloga ne preporučuje jesti u velikim količinama jer može uzrokovati proljev i mučninu

Leave a Comment