LJEKOVITI I ULJE, I PLODOVI I LIŠĆE Maslina – liječnica s Mediterana

Maslina  je prepoznatljiv “brend” mediteranske prehrane, a maslinovo ulje je u službenoj medicini prepoznato kao sastojak koji doprinosi smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

 

Zbog visokog sadržaja (74%) oleinske kiseline, koja je glavna komponenta maslinovog ulja i drugih nezasićenih masnih kiselina, kao i brojnih antioksidansa, maslinovo ulje djeluje na smanjenje nivoa štetnog LDL kolesterola i povećanje zaštitnog HDL kolesterola. , koji pomaže arterijama da održe elastičnost i snize krvni pritisak.

Maslinovo ulje uspješno sprječava nastanak kroničnih upalnih bolesti jer sadrži jedinstvene biofenolne komponente koje djeluju protuupalno. Za protuupalno djelovanje posebno je odgovoran oleuropein (gorki monoterpenski glukozid), koji ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Osim u plodu, u značajnoj koncentraciji je sadržan i u listu masline.

Ekstrakt listova masline i čaj od listova masline sadrže velike količine protuupalnih sastojaka, ali i sastojaka koji djeluju protiv oksidativnog stresa u stanicama, čime sprječavaju njihovo oštećenje, jačaju imunitet i štite srce i krvne žile.

Hemijska jedinjenja u listu masline takođe mogu ometati delovanje antibiotika. Stoga se proizvodi na bazi listova masline ne smiju uzimati istovremeno s antibioticima.
Ne treba preterivati ​​sa čajem od masline jer snižava krvni pritisak.
Maslinovo ulje je lako svarljivo, pa se preporučuje djeci.
Velika supena kašika (15 g) maslinovog ulja sadrži oko 135 kcal. Stoga ga treba koristiti umjereno zbog svoje kalorijske vrijednosti.

Maslinovo ulje smanjuje kiselost želudačnog soka i zaštitno djeluje na sluznicu želuca i crijeva, podstiče lučenje žuči i reguliše pražnjenje žučne kese.
Plodovi i listovi masline sadrže polifenol oleokantal, koji blokira iste mehanizme boli kao i neki postojeći nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen). Dnevni unos od 50 grama maslinovog ulja odgovara desetini doze tableta protiv bolova preporučene za odrasle.

Prethodna istraživanja su pokazala da najmanje dva polifenola u maslinovom ulju, tirozol (TS) i hidroksitiroksol (HTS), povećavaju nivo osteokalcina, proteina koji doprinosi jačanju kostiju.

Leave a Comment