Ljubičica je više od proljetnog cvijeća…

Ljekovitost mirisne ljubičice

Ljubičica (Viola odorata) vjesnica je proljeća poznata po iznimnu mirisu, veoma korisnu u kozmetičkoj industriji. No ta je cijela biljka ljekovita, a listovi i cvjetovi su jestivi. Sadrži brojne ljekovite, aktivne tvari poput saponina, flavonoida, alkaloida, eteričnih ulja, vitamina C, karotena, spojeva salicilne kiseline i mnoge druge. Zbog tih korisnih svojstava ljubičica ima protuupalno djelovanje, pomaže pri iskašljavanju, snižava povišenu tjelesnu temperaturu i smanjuje bolove. Najviše se upotrebljava u liječenju dišnih putova zbog sadržaja saponina korisna za omekšanje sluzi i lakše iskašljavanje. I službena medicina pronašla je njezinu primjenu u proizvodnji preparata protiv kašlja i bolesti dišnih organa. Osim toga upotrebljava se kod upale grla, ali i kod zatvora stolice jer potiče rad crijeva, a djelotvorna je i kod raznih kožnih bolesti. Budući da sadrži salicilnu kiselinu, djelotvorna je u liječenju glavobolje i migrene. U narodnoj medicini postoje preporuke za uzimanje čaja od ljubičice u pomoći kod nesanice i razdražljivosti.

  • U ljubičici se nalaze veće količine flavonoida rutina, spoja koji jača kapilare i smanjuje otekline.
  • Mast od ljubičica preporučuje se za smanjenje upalnih promjena na koži poput crvenila, ekcema i opeklina te kod uklanjanja ožiljaka.
  • Korijen ljubičice sadrži alkaloid violinkoji je u većim koncentracijama emetik (može izazvati povraćanje).
  • Postoje znanstvena istraživanja u kojima je potvrđena djelotvornost mješavine ekstrakta ljubičice i bademova ulja na kvalitetu sna ukapavanjem u svaku nosnicu po dvije kapi prije spavanja.
  • Kneipp o listovima ljubičice navodi: »Zdrobljeni listovi ljubičice, stavljeni kao oblog, hlade i smanjuju upaljene otekline, a listovi prokuhani u octu, upotrijebljeni kao uvarak za obloge, liječe podagru (giht).«
  • Ulje od ljubičice upotrebljava se za masažu kod reume, glavobolje i migrene, ali i kao repelent protiv komaraca.

 

IZVOR Glas Koncila br. 14/2021.

Leave a Comment