Loše navike koje usporavaju metabolizam i otežavaju gubitak kilograma

Ljudi se često toliko fokusiraju na gubljenje kalorija da zaboravljaju koliko je ljudsko tijelo ustvari sposobno da samo sagorijeva kalorije. Što je metabolizam brži, sagorijevamo više kalorija. Upravo zbog toga je potrebno izbjegavati navike koje usporavaju metabolizam.

Neodređen raspored konzumiranja hrane

Jedna od osnovnih stvari koja usporava metabolizam je neodređen raspored konzumiranja hrane. Ukoliko nemate određen raspored, vaše tijelo ne zna kada će naredni put konzumirati hranu te onda pokušava usporiti proces da bi zadržalo rezervu za kasnije.

Nedostatak sna

Opće je poznata činjenica da ljudima koji ne spavaju nedostaje energije, što znači da će se taj dan manje kretati i samim time potrošiti manje kalorija. Rješenje je jednostavno, iako nekad nije lako pronaći vrijeme za spavanje – potrudite se da taj raspored ustabilite. Pijte prirodne čajeve i koristite pomagala kao što su aplikacije koje mjere kvalitet i dužinu spavanja.

Predugo sjedenje

Ukoliko većinu svog dana provedete za stolom, trebate biti svjesni da će to utjecati na vaš metabolizam. Mnogo istraživanja je dokazalo da sjedenje u uredu ima utjecaj na vaš organizam zbog čega nekolicina firmi ohrabruje svoje uposlenike da svakih 30 minuta ustanu i istegnu se.

Nedovoljno kalcija u organizmu

Unošenje kalcija je jako bitno kada je u pitanju regulisanje metabolizma. Ukoliko ne volite mlijeko ili ga jednostavno ne možete konzumirati radi laktoze, na internetu pronađite još hrane koja sadrži kalcij i konzumirajte je što češće.

Dehidracija

Voda je bitna za svaki proces koji se odvija u našem organizmu, a ukoliko je vaše tijelo dehidriralo onda ono neće funkcionisati kako treba. Istraživanja su dokazala da konzumiranje vode može ubrzati metabolizam za 30 posto.

Nedostatak proteina

Protein igra bitnu ulogu u uspostavljanju i održavanju savršene težine. Nakon konzumiranja proteina osjećamo sitost zbog čega konzumiramo manje kalorija.

Leave a Comment