Maline kao lijek

U malinama najviše uživamo zbog jedinstvenog okusa, no to je tek djelić onoga što dobijamo u ovom ljekovitom voću.

Malina (lat. Rubus idaeus) je zeljasta biljka iz porodice ruža.
Ovo slatko bobičasto voće krasi lijepa ružičasta boja. One su iznimno ukusne i zdrave; imaju impresivnu nutritivnu vrijednost te su zato jedno od najzdravijih vrsta voća koje možete pronaći.
Kao lijek pomaže u očuvanju zdravlja krvožilnog sustava, probave i kože.

Energetska vrijednost 100 g svježeg ploda maline je oko 52 kcal/217 kJ. Od toga je 86 posto vode, 1,2 posto proteina, 0,65 posto masti i 12 posto ugljikohidrata. Odličan je izvor dijetalnih vlakana (6,5 g).

Sastav i ljekovitost maline

Malina je bogata antioksidansima. 100 grama plodova maline daje 44 posto dnevne preporučene količine vitamina C.
Sadrži i resveratrol koji usporava starenje i visok udio elaginske kiseline koja djeluje protiv raka.
Sadrži i vlakna, folnu kiselinu, vitamin K, vitamin E5, mangan, magnezijum, bakar, kalijum i omega 3 masne kiseline.

Redovna konzumacija uljepšava ten, jača kosu, poboljšava zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sistema, jača imunitet i štiti od upala.
Malina smanjuje djelovanje slobodnih radikala i štiti od raka debelog crijeva, dojke, materice, jednjaka i prostate.
Fitonutrijenti u malini sprečavaju širenje ćelija raka i podstiču ih na apoptozu, odnosno samouništenje.

Listovi maline pripremljeni u obliku čaja preporučuju se za jačanje srca, liječenje hemoroida, alergijskih kožnih osipa i lakših ozljeda kože. Ovo piće može pomoći ženama da postanu majke. U prošlosti se čaj od listova maline često koristio za liječenje ženskog steriliteta jer čisti jajovode i pozitivno djeluje na zidove materice.

Bogata je antioksidansima

Malina je izuzetno bogata snažnim antioksidansima koji djeluju protuupalno, sprječavajući djelovanje štetnih mikroba i oštećenja tjelesnih stanica. Među njima su antocijanin (daje malinama crvenu boju), resveratrol (usporava starenje), pterostilben (važan za funkcije mozga) i elagitanin koji se gotovo isključivo nalazi u malinama, a istraživanja pokazuju da smanjuje rizik od raka.

Maline imaju malo šećera

Maline imaju samo 5 grama šećera u manje od 200 grama, a jedna obična jabuka, za poređenje, ima 20 grama šećera u istoj količini. Zato su maline odlične za sve one koji vole slatko, ali ne žele negativne posljedice konzumiranja šećera.

Sprečava debljanje i dijabetes

Ketoni maline su odgovorni za kontrolu glukoze u krvi i pomažu u prevenciji gojaznosti i dijabetesa.
Ketoni stimulišu metabolizam masti, smanjuju masne naslage i sprečavaju bolesti povezane sa gojaznošću.
U istraživanju, ljudi koji su konzumirali hranu bogatu mastima nisu se ugojili dok su konzumirali ketone maline.
Unos maline aktivira hormon adiponektin, čiji nedostatak pogađa osobe sa dijabetesom tipa 2.
Adiponektin uspostavlja ravnotežu u krvi, smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti koje prate dijabetes tipa 2.

Sadrži vitamin C

Među antioksidansima u malini je vitamin C – 100 grama ploda maline sadrži čak 44% preporučene dnevne količine vitamina C. Maline sadrže i vitamine B grupe te vitamine E i K. Maline su dobar izvor kalijuma i sadrže skoro sve ostale minerale, npr. magnezijum, mangan, bakar.

Maline mogu zaštititi od raka

Antioksidansi u malinama i njihova protuupalna svojstva povezani su sa zaštitom od raka smanjujući proliferaciju stanica raka. Ali istraživanja su pokazala da fitonutrijenti u malinama mogu pomoći u ubijanju ćelija raka pokretanjem apoptoze, odnosno programirane ćelijske smrti.

Ženske bolesti

Za regulaciju menstrualnog ciklusa i ublažavanje bolnih menstruacija preporučuje se redovna konzumacija malina. Čaj je odličan za trudnice jer ublažava mučninu i bol, pomaže pri porođaju i podstiče proizvodnju mlijeka.

Čisti krvne sudove

Osim što su malokalorične (100 g svježeg voća maline ima otprilike 52 kalorije), maline su bogate vlaknima – odlična kombinacija za dobru probavu i zdravo srce. Naime, vlakna su neophodna za pravilan rad crijeva i “pročišćavanje” krvnih sudova.

Maline jačaju mozak i poboljšavaju pamćenje

Maline mogu pomoći u prevenciji oksidativnog stresa, koji se odnosi na neravnotežu između proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju stanice i sposobnosti tijela da se bori protiv njih. Budući da je oksidativni stres uzrok bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, maline su odlične za mozak. Flavonoidi u malinama također pomažu poboljšanju koordinacije, pamćenja i raspoloženja. Maline također pomažu mozgu da očisti štetne proteine ​​koji mogu dovesti do problema s mozgom.

Zdrava koža i kosa

Za ljepšu kožu i kosu preporučuje se sedmična kura malinama uz najmanje jednu porciju malina dnevno. Ekstrakti maline se često koriste u kozmetici za hidrataciju. Od sjemenki čileanske maline dobija se ulje bogato esencijalnim masnim kiselinama, čiji je sastav “sličan” prirodnoj masti ljudske kože. Ulje čileanske maline se takođe koristi kao prirodna krema za sunčanje.

 

 

 

Leave a Comment